Kancelarija za KiM: U toku je uređenje puta ka groblju u Velikoj Hoči

Foto: Fejsbuk/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Građani Velike Hoče uskoro će dobiti popločan put ka seoskom groblju, kao i parking i pristupno stepenište, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Projekat se izvodi na zahtev meštana iz opštine Orahovac, a novi uređeni put nece samo voditi do groblja, već i ka Crkvi Svetog Nikole – najstarijoj crkvi u selu, saopštio je direktor ove Kancelarije, Petar Petković.

Petković precizira da se ova crkva prvi put pominje 1282. i 1309. godine u poveljama Kralja Milutina.

„Kako velika Hoča postaje sve interesantnija turistička destinacija u ovom delu Metohije, naročito u okviru verskog turizma, uređenjem puta će se posetiocima pružiti mogućnost lakšeg pristupa ovoj crkvi koja se nalazi na jugoistočnoj strani brezuljka Vučjak, oko koje se nalazi i seosko groblje“, kazao je.

Precizira da su se zbog uklapanja u autentičan ambijent Velike Hoče, odlučili da ne asfaltiraju put, već da postave, kako je kazao, visokokvalitetne ploče.

Kompletan projekat finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.