Kancelarija za KiM: Na Jarinju uhapšen 80-godišnjak; KP: Hapšenje izvršeno po nalogu

Jarinje Prelaz granica
FOTO; KoSSev

Vest je ažurirana

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su danas na prelazu Jarinje Srboljuba Veselinovića (80), interno raseljeno lice sa KiM, sa boravištem u Kragujevcu, pod optužbama za navodna imovinsko-pravna pitanja, saopštila je danas Kancelarija za KiM. Iz Kosovske policije potvrdili su za KoSSev da je jedna osoba uhapšena na Jarinju, a na osnovu „domaćeg“ naloga za hapšenje.

Veselinović, koji je inače i raseljeno lice iz Gornjeg sela kod Prizrena, jutros je sa sinovcem krenuo na Kosovo i Metohiju, ali je prvo zadržan na Jarinju, a potom i sproveden u Prištinu, gde treba da bude saslušan pred tužiocem, naveli su danas iz ove vladine Kancelarije.

Međutim, u međuvremenu su iz Kancelarije za KiM precizirali da se prema poslednjim informacijama sa terena, ova osoba i dalje nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako prenosi Kancelarija za KiM , „dodatne kontrole“.

Ubrzo je usledilo i treće saopštenje Kancelarije, u kom se navodi da je Veselinović, u poslepodnevnim satima prebačen na saslušanje u Prizren, a tereti se za „nelegalnu seču šuma“.

U ranijem saopštenju, Kancelarija za KiM istakla je da je nedopustivo ovakvo postupanje prema čoveku u devetoj deceniji života.

Dodali su i to da je Veselinoviću Kancelarija odmah obezbedila branioca, a da će kako navode i urgirati povodom njegovog slučaja i pred svim relevantnim međunarodnim činiocima.

„Na delu je nastavak progona i odmazde prema Srbima sa Kosova i Metohije, koji se hapse bez ikakvog pravnog osnova, pod lažnim optužbama i nameštenim svedočenjima“, ocenjuju i podsećaju i na današnju presudu Ristu Jovanoviću koji je osuđen na „sramnu“ kaznu od šest meseci zatvora.

Kažu i da je sada jasno zbog čega, kako su naveli, Aljbin Kurti u Briselu nije želeo da se saglasi sa predlogom EU da se obe strane uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na terenu, „jer sve što Priština radi, radi sa namerom da izazove destabilizaciju na prostoru Kosova i Metohije“, poručuju.

A u prillog tome govori, kako navode iz ove Kancelarije, i porast broja teških incidenata na prostoru KiM, a hapšenje Veselinovića, uz „sramnu presudu“ Jovanoviću, najslikovitije je „svedočenje sa kakvim se progonom i odmazdom susreću Srbi na KiM, ili oni koji su naklonjeni Srbiji“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.