Kancelarija za KiM i Kancelarija za koordinacione poslove dva nezavisna organa koja će tesno sarađivati​

Vlada Srbije postavila je Dragana Vladisavljevića za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika", a javila Beta. Vladisavljević je postavljen na tu dužnost 26. marta, dok je odluka o formiranju Kancelarije doneta 5. marta. Dragan Vladisavljević je brigadni general, a direktor Vojno-obaveštajne agencije bio je do janaura prošle godine, kada je razrešen sa te dužnosti. KoSSev saznaje da je Vladisavljević imenovan za period od šest meseci, a da će mandat samog direktora Kancelarije za koordinacione poslove trajati pet godina. Dosadašnja Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove su dva nezavisna organa, koja jedno nad drugim nemaju ingerencije, ali će tesno sarađivati​.

Pored ove operativno-administrativne kancelarije i njenog predsednika, postojaće i Koordinaciono telo koje će biti političkog karaktera i koje će imati svog predsednika,  kao i četiri potpredsednika – u okviru svog šireg sastava. Direktor dosadašnje Kancelarije za Kosovo i Metohiju automatski je i predsednik Koordinacionog tela, te će ovo novo telo u tom slučaju biti i političkog karaktera. Predsednik Koordinacionog tela predlaže Vladi potpredsednika Kancelarije i širi sastav Koordinacionog tela, među kojima se mogu naći i predstavnici lokalnih samouprava sa KiM-a, saznaje KoSSev iz izvora bliskom pregovaračkom timu u Beogradu.

Sadašnji direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je i predsednik Koordinacionog tela, najavio je ranije da će on u ovom telu okupiti i ostale učesnike sa srpske strane u dosadašnjim pregovorima u Briselu.

Đurić je početkom marta najavio da je Vlada odlučila da formira Kancelariju za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, kako bi "ojačala sve tehničke i koordinacione državne kapacitete i okupila sve ljude koji su radili na tim poslovima u jedinstveno telo", čime bi pregovori Beograda i Prištine bili što "efikasniji i što urednije vođeni".

Sama Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom obavljaće stručne i operativne poslove, a za potrebe Vlade i samog Koordinacionog tela u vezi sa pregovaračkim procesom u Briselu – između zvaničnog Beograda i Prištine, kao što je sprovođenje postignutih dogovora, priprema predloga i sprovođenje akata Vlade koje se tiču pregovora, koordinacija sa ostalim institucijama i organizacijama u vezi sa procesom pregovora, sve do sprovođenja akata koje je donela vlada, ali i same tehničke podrške timu za pregovore, te, u slučaju potrebe, i pravo da vladi predlaže materijale. 

Dosadašnja Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove su dva nezavisna organa, koja jedno nad drugim nemaju ingerencije, ali će tesno sarađivati, KoSSev nezvanično saznaje iz drugog neimenovanog izvora, bliskom Vladi Srbije.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju će nastaviti da se bavi pitanjima koja se neposredno tiču samog Kosova i Metohije, među kojima su već veliki poslovi obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, kultura, infrastruktura, sistem lokalne samouprave i telekomunikacije u srpskim područjima Kosova i Metohije, kao i pružanje finansijske, pravne, tehničke i kadrovske pomoći Srbima i drugim nealbanskim zajednicama na teritoriji Kosova i Metohije," rekao je naš izvor, dodavši da će obavezu bavljenja samim pregovaračkim procesom u Briselu upravo obavljati novoformirana Kancelarija za koordinacione poslove.

Iako nema detalja o samom brigadnom generalu Draganu Vladisavljeviću, izbor ovog bivšeg direktora Vojno-obaveštajne agencije na mesto vršioca dužnosti direktora nove kancelarije naš izvor je ocenio "samo kao dokaz o ozbiljnosti tela koje se formira i namerama vlade da pregovarački proces vodi i priprema na kvalitetan način".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.