Kancelarija za KiM: Albanci napali Srbina iz Gračanice; SL: Pritisak na Srbe i Vučića uoči Brisela; Izostao odgovor KP

gračanica
FOTO: RTV Kim

Trojica Albanaca napala su i nanela više udaraca S. P. (20), muškarcu srpske nacionalnosti iz Gračanice, uz osudu je sinoć saopštila Kancelarija za KiM. Osuda je stigla i iz Srpske liste, iz koje poručuju da je cilj napada – dodatni pritisak na srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, a uoči sastanka u Briselu. Kosovska policija se do sada nije oglašavala o ovom slučaju, dok je ujedno izostao odgovor na upit KoSSev portala.

Da su trojica Albanaca navodno napala i pretukla dvadesetogodišnjeg S. P. iz Gračanice, inicijalno je izvestio Kim radio, preciziravši da se navodni napad dogodio preksinoć oko 19.00 časova, dok je putovao ka Dobrotinu.

U svedočenju za ovaj medij, S.P. je kazao da ga je tokom vožnje, pretekao crni automobil marke BMW, te da je mu je blokirao put.

„Krenuo sam da prošetam sa devojkom, sve je normalno bilo dok nisam došao od Gušterice do Dobrotina, na tom delu puta bio je crni BMW koji me je pretekao i zaustavio se ispred mene. Ja sam stao jer sam mislio da je hteo da me pita za pravac, jer sam video da su tablice 01 (kosovska registracija) i pomislio sam da je neko od naših, onda je on izašao iz auta, krenuo je prema meni, ja sam spustio prozor i on je krenuo da se dere nešto na Albanskom i udario me pesnicom po glavi, nakon čega sam izgubio svest“, kazao je on, prenosi Kim radio.

On je ujedno naglasio da napadače ne poznaje, kao i da je slučaj prijavio u policijskoj stanici u Gračanici.

Kancelarija za KiM: Zapaljiva retorika iz Prištine dovodi do učestalih napada na srpski narod na KiM

Nešto kasnije oglasila se i Kancelarija za KiM, osudivši „mučki napad“ na ovog mladića, ne iznoseći, za razliku od dosadašnje prakse, puno ime i prezime – već inicijale.

Tvrde da je motiv napada – etnička netrpeljivost.

„Svedočenje S. P. da su ga trojica Albanaca napala i zadala mu više udaraca i to kada je parkirao automobil srpskih registarskih oznaka ‘KG’, ukazuje da je motiv napada etnička netrpeljivost i da je S. P. meta postao upravo zato što je Srbin“, navode.

Ističu da je ovaj incident ulio dodatnu zabrinutost u srpsku zajednicu.

„Ovaj napad ulio je dodatnu zabrinutost i nespokojstvo u srpsku zajednicu na centralnom Kosovu i Metohiji koja je gotovo svakodnevno izložena brojnim provokacijama“, navode iz Kancelarije za KiM.

Tvrde i da je za sve kriva „zapaljiva retorika iz Prištine“.

„Ovo je još jedno svedočanstvo da antisrpska, zapaljiva retorika iz Prištine dovodi do učestalih napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji i raspiruje međuetničku mržnju i netrpeljivost, nasuprot nastojanjima Beograda da gradimo miran suživot na ovim prostorima“, navode iz Kancelarije za KiM.

Oni su ujedno pozvali nadležne institucije da otkriju počinioce „ovog nedela“, te da ih adekvatno sankcionišu.

Zatražili su i reakciju međunarodne zajednice, odnosno osudu ovog, kako su kazali, „zločina iz mržnje i etničke netrpeljivosti“.

Iz ove institucije ujedno naglašavaju da su njihovi predstavnici u stalnom kontaktu sa S: P.

Srpska lista: Napad dolazi pred pregovore u Briselu kako bi se izvršio pritisak na Aleksandra Vučića

Gotovo istovremeno, sa sličnim navodima, reagovala je Srpska lista.

U sinoćnom saopštenju su istakli da se nastavlja pritisak na Srbe s ciljem „progona sa ovih prostora“.

Istovremeno, iz ove stranke naglašavaju da napad na srpskog mladića dolazi pred sastanak kosovskog premijera i srpskog predsednika u Briselu, „kako bi se izvršio pritisak na Aleksandra Vučića“.

„Treba naglasiti da i ovaj etnički motivisan napad, kao i mnogi pre, kao po pravilu dolazi u predvorje pregovora u Briselu, kako bi se izvršio dodatni pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji ali i pregovarački tim Beograda, pre svega predsednika Aleksandra Vučića. Očigledno da režim u Prištini nastoji da Srbe koristi kao taoce za svoje političke ciljeve u dijalogu“, naveli su.

KoSSev portal se u vezi sa navodima o napadu na S. P. još sinoć obratio Kosovskoj policiji putem mejla, međutim, do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.