Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu, osuda iz Kancelarije za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je "najnoviji napad" na zdravstvenu ambulantu u multietničkom selu Suvi Do, nedaleko od Kosovske Mitrovice. Ambulanta je kamenovana prošle noći, potvrdio je za medije direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović.

"Ovo je treći put u poslednja tri meseca da se na meti vandala našla ambulanta u Suvom Dolu koja je od dolaska međunarodnih mirovnjaka kamenovana više desetina puta," rekao je ranije danas agenciji Beta Ivanović.

U poslednjem napadu na tu zdravstvenu ustanovu demolirana su, naveo je, ulazna vrata, polomljena stakla na lekarskoj ordinaciji i sestrinskoj sobi.

Dodao je da je policija izvršila uviđaj.

Običaj da se zdravstveni objekti ne napadaju ni u vreme ratnih sukoba, dvostruka sramota kada se to čini u miru

I iz Kancelarije za KiM podsećaju da je ambulanta kamenovana više puta u poslednjih nekoliko meseci, "što jasno ukazuje na motive napadača".

"Opominjemo one koji u slepoj mržnji nasrću na sve što je srpsko da je običaj da se zdravstveni objekti ne napadaju ni u vreme ratnih sukoba, i da je dvostruka sramota i greh kada se to čini u miru," ističu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, dodaju, pomoći da se i ova šteta sanira:

"Onako kako smo pomogli pri izgradnji, renoviranju i opremanju desetina zdravstvenih objekata Republike Srbije na Kosovu i Metohiji od 2014."

Vlada Srbije je, navode dalje, u tom periodu izgradila i potpuno opremila bolnicu u selu Pasjane, Dom zdravlja u Goraždevcu, Studentsku polikliniku u Kosovskoj Mitrovici. Renovirala i opremila dvadeset ambulanti i domova zdravlja širom Kosova i Metohije, nabavila savremenu medicinsku opremu i sanitetska vozila, ojačala Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici koji je dobio status kliničko-bolničkog centra.

"Učinila je još mnogo toga za funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema u pokrajini, koji će u budućnosti biti sve jači, prisutniji i na usluzi građanima na Kosovu i Metohiji," zaključuju iz Kancelarije za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.