Kamberi posle konsultacija za formiranje vlade: Prvo o problemima, pa onda o ponudi da budemo deo vlade

Foto: Tanjug, Rade Prelić

Vest je ažurirana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima izborne liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, na početku konsultacija o formiranju nove Vlade Srbije. Prvi na ovoj izbornoj listi je Šaip Kamberi.

Kamberi je izjavio da su danas predstavnici ove liste preneli svoje zahteve predsedniku Vučiću i naveo da će kada dobiju odgovor eventualno razmotriti da li će biti u novoj Vladi.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin, sa kojim su takođe bile predviđene konsultacije, odbio je da dođe.

„Predsedniku Vučiću smo dali napismeno naše zahteve. Prvenstveno treba da se razgovara o integraciji, o problemima u obrazovanju, o ekonomskom razvoju i našem vidljivom učešću u tim institucijama. Tek nakon toga kada dobijemo odgovor eventualno ćemo razmotriti ponudu da budemo deo nove Vlade“, rekao je Kamberi novinarima posle sastanka.

Arifi: Da bismo bili deo Vlade, zahtevamo Ministarstvo lokalne samouprave, pomoćnika ministra ekonomije

U međuvremenu oglasio se i gradonačelnik Preševa, Šćiprim Arifi, koji je kazao da je delegacija albanskih stranaka u kojoj je bio danas u Beogradu, na sastanku kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podnela zahtev da dobiju mesto ministra lokalne samouprave, pomoćnika ministra ekonomije, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i predsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, prenosi Beta.

„Danas smo predsedniku Vučiću jasno stavili do znanja položaj Albanaca u Preševskoj dolini. Ovaj put drugačije. Ako želi pokazati svetu koliko su evropski kao narod, sada je vreme da to i dokaže. Nema više reči. Da bismo mi Albanci postali deo Vlade, zahtevamo sledeće uslove: 1. Ministar Ministarstva lokalne samouprave; 2. Pomoćnik ministra ekonomije; 3. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete; 4. Predsednik Koordinacionog tela. Čekamo odgovor!“, napisao je Arifi na Fejsbuku.

Kamberi je rekao da su zahteve koje su predali Vučiću godinama iznosili pred vladama Srbije.

„Posebno se radi o integraciji Albanaca u institucije sistema, državne institucije, problemima koji postoje u obrazovanju sa udžbenicima i nepriznavanjem diploma sa Kosova, ekonomski nerazvijenim opštinama. Zatražili smo da i po tom pitanju država nešto preduzme“, rekao je Kamberi.

On je kao pozitivan primer naveo to što je nedavno po Vučićevom nalogu u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca, „što pokazuje da kada postoji dobra politička volja problemi mogu da se reše“.

Kamberi je rekao da mu je ovo četvrti put da razgovara sa predsednicima Srbije.

„Nadam se da će ovaj put biti dobre političke volje, nove volje u Beogradu da se sa albanskim predstavnicima razgovara u nivou rešavanja životnih problema koji postoje kod nas“, rekao je Kamberi.

On je rekao da su spremni da razgovaraju i sa budućim mandatarem i sa predsednikom Vlade.

„Naši problemi su jasni već 20 godina, od onog famoznog programa za rešavanje krize u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa iz 2001. godine. Pitanja koja su tada otvorena nisu do sada rešena“, istakao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, nacionalni sastav institucija koje deluju u nekoj opštini trebalo bi da odgovara strukturi stanovništva koje živi u tim opštinama.

„Nije pitanje samo jednog mesta državnog sekretara ili nečeg drugog, za nas je bitnije da se krene sa rešavanjem problema tamo gde postoje, a najbitniji problem je integracija Albanaca u sve državne institucije koje postoje u našim opštinama“, rekao je Kamberi.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, Simo Spasić, nakon izjava je počeo da uzvikuje „Tači, Haradinaj, Ljimaj, Veselji zločinci“.

Lista „Ujedinjena dolina“, osvojila je tri mandata u Narodnoj skupštini, a sporazum o listi kandidata potpisan je u januaru u Tirani: U Tirani dogovorena lista kandidata poslanika za Narodnu skupštinu Republike Srbije iz „Preševske doline“

Vučić: Spremnost da pomognemo razvoj juga Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je saopštio da je sa pažnjom saslušao sve primedbe na funkcionisanje države i istakao da je spreman da na različite načine pomogne razvoju juga Srbije.

On je naglasio da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja Vlade, navodi se u saopštenju.

Za sredu je zakazan sastanak predsednika Vučića sa liderom Stranke slobode i pravde Muamerom Zukorlićem, a potom i sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

U petak, 17. jula u 9:00 zakazani su razgovori sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, a za ponedeljak, 20. jula sa liderom socijalista i aktuelnim koalicionim partnerom Ivicom Dačićem.

Za utorak, 21. jul planirane su konsultacije Vučića sa predstavnicima svoje stranke – Srpske napredne stranke.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.