Kamberi: Moj govor nije bio usmeren protiv Srba, nego protiv totalitarnosti

Poslanik „Ujedinjene doline – SDA Sandžaka” Šaip Kamberi izjavio je za N1 da je očekivao reakciju dela javnosti posle svog govora u Skupštini Srbije, ali da on nije govorio protiv Srba, već o „totalitarnosti koja se nameće”.

Kamberi je u Skupštini, posle govora mandatarke Ane Brnabić o programu njene nove vlade, rekao da on „ne predstavlja ni žute ni plave, ni crvene ni crne, već diskriminisane Albance u Srbiji” i da je „tužno za demokratiju” što među 250 poslanika opoziciju predstavlja samo šest poslanika manjinskih stranaka.

„Ovakav parlament nije mogao da proizvede ni (bivši predsednik Srbije Slobodan) Milošević, ali Vučić i Dačić jesu. Koalicija sastavljena od navodno levog i desnog centra proizvela je kao nikad u Srbiji totalitarnu vlast, naravno preko izbornog procesa. Jedina istina u paroli ‘Srbija je Evropa’ je ‘Srbija je Belorusija’, iako tamo ima opozicije bar na ulici”, rekao je Kamberi.

I taj govor izazvao je reakcije i predsednika Vučića i premijerke Brnabić i nekoliko ministara. Vučić je, između ostalog, ocenio da Kamberi „nema mnogo osnova da zamera vlastima u Srbiji totalitarizam i nepoštovanje prava manjina”, jer u Bujanovcu živi 42 odsto Srba, a njihovi predstavnici su u potpunosti izbačeni iz vlasti.

„Sudeći prema klimi koja u Srbiji postoji, bilo je za očekivati da će deo javnosti tako reagovati”, kazao je Kamberi u Danu uživo na N1.

I dodao: „Ja nisam izabran da bih ćutao, već da iznosim probleme albanske zajednice… Ja sam iznosio podatke o političarima, ali i svetle tačke srpske istorije. Moj govor nije bio protiv Srba, već protiv totalitarnosti koja se nameće, gde se manjine smatraju neprijateljima i da Albance u ovoj državi, zbog odnosa s Kosovom, tretiraju kao neprijatelja broj jedan”.

Kamberi kaže da je sam Vučić rekao da je srećan što Kamberi „može da govori”, i upitao „zašto onda nekom to smeta”.

„On je naveo da je moj govor u vezi s tim da nismo dobili ministarsko mesto. Mi kada smo 3. avgusta, nas tri poslanika Albanaca došli na konsultacije s Vučićem, mi smo pismeno dali zahteve koje albanska zajednica ima, i odnose se na regionalni razvoj, na obrazovanje, na prestanak huškačke politike koja se odnosi na Albance, a tek na kraju ako bismo dobili pozitivan odgovor na prvih sedam tačaka, mogli bismo razmotriti mogućnost učešća u samoj Vladi Srbije”, kazao je Kamberi.

Naglasio je da „nikakvih personalnih licitiranja nije bilo”.

„I žao mi je da predsednik države koristi neke insinuacije o činjenicama koje apsolutno nisu bila tema tog sastanka”, rekao je poslanik u srpskom parlamentu.

Vučić im je na tim konsultacijama, kako kaže, rekao da će za dve nedelje dobiti odgovor, kojim će, citirao je, biti iznenađeni.

„Nije bilo niti odgovora, niti smo bili iznenađeni”, navodi gost N1.

Kamberi podseća da njegova stranka nikada nije bila deo vladajuće većine.

„I 2014. i 2016. godine naš razgovor sa Aleksandrom Vučićem je bio isti. Nikada nismo bili deo vladajuće većine, niti smo traženi, niti ćemo tražiti i usloviti ministarsko mesto. Ono što jesmo tražili je ravnopravnost manjina, podjednaki regionalni razvoj, da i u Sjenici, Tutinu, Medveđi, se otvori neka fabrika”, naglasio je Kamberi i dodao da te opštine „za državu ne postoje”.

Na pitanje da li očekuje da će se odnos prema njima promeniti i da li će uspeti da nešto promene u parlamentu, Kamberi kaže da ne očekuje tako nešto, ali da je na njima da o tome govore.

„Dačić i drugi su juče rekli da smo mi izbacili Srbe iz opštine. Princip multietničnosti je prekršen pre dve godine u Medveđi, kada SNS nije bila tolerantna ni za troje od osam odbornika, da im se ponudi neko mesto. Taj princip je prekršen u Medveđi i upravo ga je SNS prekršio”, rekao je Kamberi.

Dodaje da ne očekuje ništa.

„Ako je deo vlade ministar koje Albance zove Šiptarima i time se diči, a sad će biti ministar policije, ne možemo očekivati ništa drugačije”, ocenio je.

Neki ga u politici vide kao novog lidera opozicije, poput Dritana Abazovića u Crnoj Gori.

„Ja sam pre svega predsednik male poslaničke grupe od tri Albanca i tri Bošnjaka, niti je mogućnosti, niti je moja politička ambicija da postanem lider opozicije. Manjine ne mogu da nose teret demokratizacije u Srbiji. Ta odgovornost pada na većinskom narodu”, smatra Kamberi.

U parlamentu će, kaže, biti konstruktivni.

„Mi cemo biti konstruktivni, šest od 250 poslanika ne mogu ništa da urade, nije bilo moguće ni kada je bilo više poslanika opozicije… Iz mog iskustva, nijedan amandman nam nije bio prihvaćen, ne očekujem pomake, ali naša je obaveza da iznosimo probleme koje postoje u našim opštinama, i u društvu uopšte”, zaključio je Kamberi.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.