Kako je jedna boca Koka-kole iz Srbije na albanskoj svadbi "uvredila" goste i za kosovske medije postala "skandal"

Poslednjih par dana kosovski mediji, pod naslovima "Skandalozno", prenose vest da se na jednom stolu sa svadbenog veselja u Kosovskoj Kamenici našla flaša Koka-kole sa porukom "Poljupce neka dobiju Miloševići" i koja je, kako navode, uvredila ne samo goste za stolom na svadbi za kojim je poslužena, već i organizatore venčanja koji su "potrošili hiljade evra" za ovo veselje. Iako na originalno srpskom jeziku, na kojem ispisana poruka "Miloševići" predstavlja porodicu, neki od kosovskih medija ovu reč povezuju sa albanskim izgovorom prezimena "Milošević" – "Millosheviqi".

Koka-kola uz Pećko pivo

Boca Koka-kole sa "poljupcima" iz Srbije našla se na svadbenom stolu u kameničkom restoranu tik pored boce čuvenog Pećkog piva, koje se sada naziva "Birra PEJA".

Prošle godine, ubrzo posle incidenta sa dronom i zastavom tzv. Velike Albanije pronešenom nad beogradskim stadionom, srpski mediji su javilida su se na nalepnicama na bocama ovog piva u reklamnoj kampanji na Kosovu mogli naći srpski gradovi, zajedno sa gradovima iz Crne Gore, Makedonije i Grčke, koje Albanci smatraju svojim delovima, što je protumačeno kao promovisanje Velike Albanije.

Iako se navodi da se zbog ovakve poruke ne može "kriviti" Koka-kola, podsećajući na nacionalne reklamne kampanje ove kompanije, u kojima se "šalju poljupci" za "Gorana", "Milana" i "Miloševiće" u Srbiji, odnosno za  "Aljbana", "Houpa", "Agrona" na Kosovu, kosovski mediji naglašavaju da su "krivci za uvredu" – albanski trgovci, vlasnici hotela i kompanije za organizaciju svadbi.

"Ovi trgovci, plaćenici-komercijalisti, trguju i poslužuju albanske svatove sa pićima koja imaju tako uvredljiv sadržaj za Albance," navodi jedan od kosovskih medija "Bota sot".

Sa znatno radikalnijim rečnikom o tome da se flaša Koka-kole našla na jednom svadbenom stolu moglo se pročitati i na bošnjačkom portalu Info-ks. Oni su naveli da se na stolu konzumirala Koka-kola "po imenu srpskog krvnika i diktatora Slobodana Miloševića", te da iako "ima već 16 godina kako je Vojska Srbije napustila Kosovo", Srbi "uvek pronalaze način da budu prisutni". 

Kosovsku Kamenicu, inače, međunarodni predstavnici još od 1999. godine opisuju kao dobar, odnosno najbolji primer multietničke sredine.Jedna od najčuvenijih kompanija na svetu "Koka-kola" se, obeležavajući 100 godina od prve boce ovog pića, čuvenog dizajna, u reklamnoj kampanji za 2015. fokusirala na trenutak kada ljubitelji popularne kole "poljube" bocu, dok originalnu pesmu ove kompanije – "Prvi put", iz 1987., u ponovnoj obradi u reklami za ovu godinu, pod novim nazivom "Prvi put, prva ljubav", peva kalifornijska pevačica Gedina. U nacionalnim reklamnim kampanjama, na bocama od litar i po, ispisane su poruke "Poljupci idu…" sa ispisanim najčešćim imenima i prezimenima na tim prostorima.

  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.