Kako je Atos pre 18 godina srpskom državnom vrhu nacrtao današnju sudbinu KiM-a

Francuska obaveštajna služba (DST) posedovala je pre 18 godina mapu podele Kosova i Metohije koja bi bila aktuelna u slučaju realizacije sukoba Srba i Albanaca i koja je dostavljena tadašnjoj Kontakt grupi, a obaveštajna služba tadašnje Jugoslavije posedovala je ovu informaciju – kopiju mape. DST je imala je listu od 200 "mudžahedina", koji su se nalazili u redovima UČK još '98 godine, a spisak sa njihovim imenima, kao i ostalih članova UČK, takođe je dostavljen centrali državne bezbednosti u Beogradu. Beogradu je dostavljena i precizna analiza o islamskim borcima i načinu na koji su infiltrirani u zemlju mnogo ranije, uglavnom preko stupanja u brakove sa ženama iz Bosne i Hercegovine, kao i školovanja na jugoslovenskim univerzitetima, u primetnom broju na studijama medicine, pre nego što će se '98 naći u jedinicama UČK na Kosovu. O tome da će SR Jugoslavija biti bombardovana, i da su u toku ozbiljne pripreme NATO-a, kao i koje su tačne putanje tzv. mrtvih hodnika kojim će avioni leteti, njen državni, vojni i policijski vrh bio je obavešten još u maju 1998, iako je u februaru '99 tadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga na kolegijumu ocenio da "kod snaga u okruženju nema indikatora koji bi ukazivali na neku neposrednu opasnost od bombardovanja", a samo šest dana pred bombardovanje ocenjeno je da je malo verovatno da će NATO obezbediti kontingent za akciju. Samo bombardovanje je moglo biti izbegnuto i ono što se nakon bombardovanja desilo na i sa Kosovom i Metohijom. Ko je čovek koji je svojim nadređenima u srpskoj prestonici dostavljao ove podatke? 

Na preko 200 stranica gusto kucanog teksta, kao i mapa, srpski diplomata, ekspert koji je u srpskoj ambasadi u Parizu radio na najosetljivijim obaveštajno-bezbednosnim poslovima uoči i nakon NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije, Miroslav Marjanović  je svojoj centrali uredno dostavljao važne bezbednosne informacije, čitavu godinu ranije pre tragičnih događaja.

"Marsel je izneo Atosu da prema najnovijim kretanju stvari oko Kosova i Metohije, Francuska obaveštajna služba DST procenjuje da su Francuska i Nemačka sve bliže zajedničkoj opciji po kojoj bi trebalo ići na podelu Kosova i Metohije – na srpski i albanski deo, s tim što Albanci ne bi imali mogućnost da steknu potpunu nezavisnost i eventualno se otcepe, pripoje Albaniji, i slično. Albanci bi po toj opciji imali status gotovo istovetno kao i Republika Srpska u Bosni u Hercegovini. Amerika i Velika Britanija, s druge strane, zagovaraju radikalniju podelu Kosova i Metohije. Po njima, Albanci bi trebalo da dobiju nezavisnost bez ograničenja, u smislu zabrane otcepljena od SR Jugoslavije. Uloga i obaveza Amerike bi s tim u vezi bila da ih zatim pripreme, organizaciono i vojno, za potpuno osamostaljivanje. Prema proceni Francuske obaveštajne službe – DST-a, Vašington planira da ovim poduvatom inkasira između 1, 8 i 2 milijarde američkih dolara. Izvor smatra  da je krajnja namera Evrope, Francuske i Nemačke u prvom redu, ali i Amerike, da Albancima, u stvari njihovoj dijaspori sa Kosova i Metohije, iz Albanije i Makedonije, u narednih nekoliko godina isisa ogroman kapital kojim raspolažu od narko poslova, šverca oružja, prostitucije i tome slično i tako čitav taj kompleks neutrališu kao bezbednosno i politički kao sve veći problem uopšte,  kako u Evropi, tako i u Americi," deo je jedne od depeša poslatih u Beograd '98. 

Ove depeše su sinoć prvi put objavljene u javnosti. Gostujući ekskluzivno u emisiji "Život priča", autorke Tatjane Vojtehovski, magistar političkih nauka i bivši novinar, diplomata, čuveni Atos, što je bio Marjanovićev pseudonim pod kojim su u Beograd iz srpske ambasade u Parizu od njega kao obaveštajca i kontraobaveštajca stizale depeše, govorio je o konkretnim podacima koje je državni vrh imao znatno ranije pre samih događaja, a koji su u Beogradu ignorisani, uključujući i detaljne podatke o bombardovanju, planovima za podelu Kosova i Metohije koji su se menjali svakog puta na štetu Srbije, čak i konkretan iznos novčanih suma i podatke o firmi preko koje će se odvijati trgovina za one islamske afričke zemlje koje treba da priznaju nezavisnost Kosova, a sama firma se angažuje u izgradnji nezavisnosti, dok se kao donatori pojavljuju Iran i Turska. Marjanović je izneo i podatke koje je dobijao preko DST o prevazi "radikalnih" međunarodnih struja za bombardovanje i nezavisnost Kosova, o tome da su i sami Albanci čekali grešku iz Srbije kako bi se obezbedila i kompletna podrška njima a to je slanje dobrovoljaca iz Srbije u rat na Kosovo; o konkretnim kritikama i nezadovoljstvu koje su na to što se Slobodan Milošević navodno nije držao dogovora i obmanuo članice Kontakt grupe iznosile francuska i ruska strana – poslednji saveznici države koja će se raspasti i izgubiti, kako su sami označili – najvažniji deo svoje teritorije.

"Pod hitno poraditi na osposobljavanju ove ugrožene zemlje da se odbrani"

Na pitanje novinarke zašto je kao obaveštajac i kontraobaveštajac prihvatio poziv da dođe u emisiju i pokaže se, Marjanović je ovako odgovorio:

"Zašto da ne? Ovo sve što sam javio, što sam čuo i što sam rekao, stojim iza svake svoje reči. Nema razloga da se kajem. Prihvatio sam Vaš poziv, jer je u međuvremenu bilo mnogo poziva, ali su uglavnom bili, da izvinite na izrazu, tabloidnog karaktera…to pravimo uz nekakve smešne scenarije i nekakve ironije i cinizam. A ovo nisu stvari, izvinite – za sprdnju i ovo ovde treba ozbiljno shvatiti i treba ozbiljno staviti prst na čelo i pod hitno poraditi na osposobljavanju ove ugrožene zemlje da se nekako odbrani. Znate, i taj ceo svet ima te slabosti i ima nedostatke. Baš ti kolosi ne znaju nikad ko će, kao što je ovaj slučaj bio – bočno da ih udari, da ih zadesi, provali i ko će u sistem da im uđe, i ne treba se bojati toga. Treba pružiti otpor."

U tim obaveštajnim podacima od pre 18 godina koje posedovala tadašnja Savezna Republika Jugoslavije, kako je istaknuto u samoj najavi emisije, "doslovce je nacrtana sudbina Kosova i Metohije, onakva kakva je ona danas, uključujući čak i cenu koja je bila predviđena  da se plati onim zemljama koje su bile spremne da priznaju nezavisnost Kosova".

Tako je u telegramu od 30. aprila '98 Marjanović obavestio centralu u Beogradu da na osnovu novijih komentara Francuske obaveštajne službe (DST), Francuska se plaši da bi mogla ostati potpuno usamljena, štiteći srpske interese u okviru Kontakt grupe.

"SAD su dovoljno isprepadale Italiju da ona neće više biti naklonjena SR Jugoslaviji, očekuje se da će i Rusi značajnije promeniti svoj sadašnji stav, bez obzira što će to biti senzacionalni obrt," bio je jedan od komentara DST-a.

Tadašnji ruski premijer Kirjenko bio je vrlo rezervisan prema Beogradu jer je bio razočaran time što ga je njegovo rukovodstvo obmanulo. Rusi su ustupili Jugoslaviji najmodernije radare za kontrolu granice sa Albanijom da bi im se iz Beograda učinili određeni  ustupci za zahteve Kontakt grupe što srpsko rukovodstvo nije tada učinilo. Radilo se o dogovoru iz Moskve, koji tadašnje srpsko rukovodstvo nije ispunilo. Slobodan Milošević nije govorio istinu, francuska strana prenela je srpskoj, nakon čega se gubi podrška i Francuske.

Ovo su samo neki od detalja sinoćnog ekskluzivnog svedočenja Miroslava Marjanovića u emisiji "Život priča". Celu emisiju pogledajte OVDE

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.