Kadri Veselji o ubistvu Ivanovića: "Prvi put situacija psihološkog terora Srba nad Srbima"

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, tvrdi da ubistvo Olivera Ivanovića nije bilo u interesu Albanaca.

"To je i prvi put da se stvara situacija psihološkog terora jednih Srba nad drugim Srbima. Neću prejudicirati ko je odgovoran, ali to nije bilo u interesu Albanaca, odnosno građana Kosova," rekao je Veselji za hrvatsku agenciju HINA.

Kazao je i da je ubistvo Ivanovića "zločinački čin usmeren protiv stabilnosti Kosova, bez obzira ko ga je počinio" i dodao da će privesti pravdi i izvršitelje i naručioce atentata.

KoSSev – S druge strane, upravo su ime Kadrija Veseljija zvaničnici iz Beograda spominjali u prvim danima nakon ubistva Olivera Ivanovića.

"Veoma je teško da razgovarate, da govorite o nečemu kada imate svakodnevne pretnje ratom i ratnim sukobom na KiM, gde onaj koji je pravi gospodar na Kosovu – a to nisu ni Ramuš Haradaj i Hašim Tači, kao što znate – već je to Kadri Veselji i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu i Metohiju to znaju," rekao je Predsednik Vučić na konferenciji za medije nakon Ivanovićevog ubistva.

"Informacije o ubistvu Ivanovića da daju Veselji i Vašington," bile su reči predsednika Odbora Skupštine Srbije za KiM, Milovana Drecuna.

"On je osuđeni terorista i razmišlja da ponovi svoj zločin. Veselji je naučio da su zločini nad Srbima dozvoljeni i da u suštini nema zločina. Ne možemo da se pravimo, kao što nam vrlo često savetuju predstavnici moćnih zemalja da ne obraćamo pažnju. Nemamo pravo drugačije da postupimo, nego da ozbiljno shvatimo pretnje i da svakom stavimo do znanja da te pretnje ne može da sprovede u delo, da mi imamo i vojsku, i policiju, i državu koja tako nešto ne bi dozvolila. Spremite se da snosite konsekvence za to što ste rekli, a posebno ako to budete uradili," rekao je ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

Specijalni sud – nešto što je Kosovo "najmanje zaslužilo"

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, Veselji je priznao da su na Kosovu od početka podeljeni po tom pitanju, ali tvrdi da većina kosovskih građana i političara podržava tu instituciju. 

"Emotivno i realno gledajući, to je nešto što je Kosovo najmanje zaslužilo," kazao je.

"Znamo ko je agresor, a ko žrtva"

Na pitanje šta ako sud optuži najviše bivše komandante OVK, a danas vodeće političare, Veselji, koji je takođe bio pripadnik OVK, odgovorio je:

"Znamo ko je bio agresor, a ko žrtva." 

Dodao je i da će Kosovo ispuniti svoje međunarodne obaveze.

"Nema nijednog razumnog političara u Srbiji koji nije u stanju da prizna nezavisnost Kosova"

Povodom obeležavanja 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, Veselji tvrdi da je "nezavisnost Kosova gotova stvar oko koje nema pregovora" i da "što pre Srbija to shvati pre će postati članica EU".

Smatra da je Beograd i Priština već trebalo da potpišu sveobuhvatni i pravno obvezujući sporazum i navodi: 

"Nema nijednog razumnog i umerenog političara u Srbiji koji nije u stanju da prizna realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Ali, ono što moraju da učine jeste da se odmaknu od tog sukoba sa susedima kako bi mogli da nastave dalje."

Tanjug/B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.