Kad nam leto donese 5:0 a Vivaldi zasvira "Four Seasons"

Sunce ima jako dobre strane i kroz dugu istoriju svedoci smo da su mnoge, čak i naprednije civilizacije od današnjih, znale za to pa su ga koristile zarad opstanka, a mnoge su ga smatrale božanstvom i izvorom života. Sunce to i jeste.

Kako i biva, starije i mudrije civilizacije su, međutim, uglavnom nestajale pred naletom novih; naišle su tehnološke savremenosti, naišao je i izum – globalna demokratija.

Sada već kao napredni deo tog svetskog izuma, u korak sa njegovim promenama, još uvek tražimo odgovore na životna pitanja. Dešifrujemo uklesane spomenike, analiziramo građevine, posmatramo hramove, tumačimo kalendare, otkrivamo grobove. Ali teško ćemo tu naći odgovore na ono što smo sami uništili.

Od svega dobrog našeg Sunca mi smo prihvatili samo jednu njegovu lošu osobinu. Opako zna da udari u glavu.

Nedavno, ali i očekivano potpisivanje četiri sporazuma kojima se definitivno dokazuje štetan uticaj Sunca, izazvalo je hvalospeve epskih razmera. TV aparati su se pregrejavali, „slobodnomisleći“ novinari preznojavali hvatajući svaku zlatnu reč Božanstva, stizale su pohvale i ohrabrenja od onih 19 zemalja što su deci bacale bombone pre 16 godina, a neki i slavili uz sirene i zastave, kako se i proslavi svaka sportska pobeda u Srba.

Na prvi pogled prosečnog Teletabisa, pobeda od 5:0 bila je povod za celonedeljno bolovanje uz hektolitre piva i rakije, roštiljanje, celivanje TV ekrana, zaokruživanje datuma na požutelim kalendarima. Ali…

…Tamo kuda su se okretali ovi koji su slavili, nadam se da znaju da će im upravo razlog tog slavlja uskoro uskratiti polukružno okretanje kod već legendarnog mosta. Od sada, kada se uđe u Kosovsku Mitrovicu, okretanje na novom kružnom toku će biti i jedino moguće – jer se dalje neće moći. 

Od skoro 1200 metara dužine ovog grada ostaće nam oko 750 za sve moguće manevre motornim vozilima. Da li je sada nekom nejasno zašto se prošle godine krenulo sa izgradnjom ovog UFOdroma? Ako nije, nalevo krug.

Oni koje naše Sunce još uvek nije udarilo u glavu, sećaju se da projekat „Ulica mira“ ni iz dva pokušaja nije zaživeo, pa ne verujem da će i sada. Mi smo to šetalište premerili tako da znamo gde je koja žvaka na asfaltu zalepljena, u kom izlogu ima paučine, iz kog kafića će se čuti koja pesma. Znam pouzdano da deca neće voziti više autiće na trgu "Braća Milić", ako se u nekom ostatku i zadrži trg u čast ovih poginulih nesrećnika jedne majke opet pre 16 godina, jer proširivanje ulice “Sutjeska” sluti na povezivanje sa Kolašinskom baš tom trasom. Ali ono što još sigurnije znam jeste to da će šetalište od „nalevo krug“ kružnog toka, pa sve do nekadašnje robne kuće Lux, biti spojeno veoma mudrom odlukom.

E doduše, ne znam ko će sa naše strane ispružiti korak nekadašnjim korzom – ovom stazom Mudre odluke, ali dobro znam da iz suprotnog smera ima zainteresovanih svih starosnih doba, naročito onih vitalnijih, naročito posle utakmica…

Eto, oda radosti! Mitrovička knez Mihajlova tako neće biti pusta, već vrlo živa i nestašna, makar iz jednog sigurnog pravca.

Da se još kratko pozabavim telekomunikacijama, pa energetikom. Zar stvarno mislite da će sve biti isto? Pa dovoljno je što će u međunarodnim telefonskim imenicima od sada osvanuti i tzv. Republika Kosovo sa svojim pozivnim brojem. To će se štampati i u agendama, planerima, notesima, turističkim kartama, auto mapama, geografskim atlasima i nigde neće pisati da je vlasnik tog broja Republika Srbija. Tako da treba obavestiti i rođake i prijatelje iz inostranstva da ste se preselili u drugu državu. Prst u oko je što će i na svakoj internet registraciji biti potrebno da unesete svoj pozivni broj. Kada to uradite, automatski će vam se dopisati i naziv vaše države a to neće biti Srbija. Je l’ treba da vam kažem i da prilikom otvaranja naloga na društvenim mrežama, potrebna je ista procedura?

Kakva je sudbina Telenorove 063 mreže kao i VIP? Pa naravno da nam to niko nije rekao, dok slavimo pobedu čistu – 5:0!

Kada je energetika u pitanju, tu još uvek radi ona stara „Hoćete li da imate struje ili nećete“ i priča se završava čim krenu poluprazni zamrzivači da se tope, sindikalne polutke da smrde, a TV aparati prestanu da emituju rijalitije sa dna septičke jame.

Onaj snop tople svetlosti koji čekasmo kao ozeblo Sunce oko kojeg su se na dalekom horizontu lomila koplja, digla scila i haribda, u narodu poznatiji kao ZSO, komentarisaću za kraj citatom samog dogovora: „…u skladu sa Zakonima Republike Kosovo“.

A, šta kažete? Dobro nas je ovo Sunce opalilo!

Četiri sporazuma – naša četiri godišnja doba su nam oduzela sve što nam nije ni trebalo. Srbija se nadala da će time dobiti otvaranje nekih poglavlja koja su trebalo da budu otvorena još pre dve godine, ali će njeni zapadni prijatelji možda doneti odluku da to učine na proleće 2016, samo dok prođe ‘migrantska kriza’.

Kako nama sporo leti vreme! Zato uživajte u pobedi čistoj kao suza siročeta – 5:0 dok baš nama Vivaldi svira "Four Seasons"!

Savet za produženo leto:  Čuvajmo se zlog Sunca, slepo verujmo našem Božanstvu, uživajmo u muzici. Sunce najzdravije sija u njegovom hramu. Osavremenimo se i naučimo i nalevo krug – Kad mogu oni do Kneza, možemo i mi preko Kneza do Drača! Neće nam biti prvi put.

Zar niste znali da Sunce može i da oslepi?

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.