Kad Mitrovicu zatrese muzika: Sutra počinje North City Jazz&Blues

Pres konferencija uoči festiva
Foto: KoSSev

Međunarodni džez i bluz festival (North city jazz & blues) počinje sutra. I ove godine organizatori su se pobrinuli da u Kosovsku Mitrovicu dovedu izvođače i autore sa četiri kontinenta. Festival se u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu održava sedamnaestu godinu za redom i trajaće od 14. do 19. maja. 

Otvoriće ga turski sastav „Blues Attack“ u 20 časova u Rok školi u Južnoj Mitrovici, dok će u sredu 15. maja svirati u Soho baru koji se nalazi u severnom delu Mitrovice.

Takođe u sredu, u baru “Incognito” u podne počinje svirka Beogradskog soul sextet-a.

Nastup James Brown Tribute benda, koji izvodi numere ove ikone soul muzike, očekuje se istog dana u 22:30 časova u Soho baru.

Za 16. maj u 21 čas, na istom mestu, planiran je nastup benda Ming. U pitanju je vokalni džez sastav iz Beograda, a za Mitrovčane je interesantno to što naša sugrađanka Milica Dobrić peva u njemu. Upravo je ona 2011. otvorila ovaj festival.

Revijalni festivalski deo tradicionalno se održava u velikoj sali Doma kulture “Trepča” u Zvečanu. Prve večeri, 17. maja, od 21 čas, nastupaju Igor Vince & His Drum, Brass And Keys. Ovaj mešoviti bend čine izvođači iz Srbije, Kube i Brazila.

Autorsku muziku Igora Vinsa karakteriše zanimljiv spoj dva izražena senzibiliteta – sa jedne strane veoma emotivnih i opuštajućih balada, a sa druge strane vrlo ritmičnih i eksplozivnih numera.

Igor i poručuje: „Zaboravili smo da volimo, da čuvamo, da cenimo“.

Iste večeri, od 22:30 nastupa gošća iz Londona – Jo Harman. Ova pevačica je napravila jedan fusion u roku, popu, bluzu, u čemu se i ogleda lepota njenog pevanja.

Poslednje festivalske večeri, takođe u Zvečanu, od 21 čas, nastupaju izvođači iz Brazila i Luizijane, SAD, Igor Willcox Quartet – kombinovan bend, a potom  od 22:30 Jonathon Long.

Dovoljno je pomenuti Bosa nova, samba, rumba, sve su to stilovi koji su se pretočili u džez, smatra Petar Rakić, jedan od organizatora ovog festivala.

Organizatori su danas, osim najave, na konferenciji za medije dali i detalje o koncertima i pratećem kulturnom programu što je već postalo tradicija u muzičkoj nedelji kojoj se ljubitelji muzike i kulture svake godine najviše obraduju.

„Svake godine  se potrudimo da osim muzičkog programa, popunimo i dane festivala i prigodnim kulturnim programom, performansima, glumom, slikanjem. Već drugu godinu imamo likovnu koloniju Kolektivne slike, čiji je koncept zamišljen da se tri ili četiri umetnika sakupe oko jednog platna i da nezavisno jedan od drugog crtaju svojom tehnikom. Dok se teži ka zajedničkom stvaralaštvu, pored toga oni urade i svoju autorsku sliku“, objasnio je jedan od organizatora Vasilj Adžić.

Kurioiziteta festivala je i taj da je možda i jedini u istočnoj Evropi koji neguje džemsešn kao pravilo i obavezu. Mnogi ljubitelji ove muzike reći će da tek na ovim pratećim klupskim svirkama uživaju, osećajući kako muzičari tek u intimnijim muzičkim druženjima daju jači lični umetnički izraz. Atmosfera se zagreje kada se okupe muzičari više bendova pa na istoj bini zajedno sviraju i daju novu improvizaciju.

Džem sešni će biti organizovani u klubovima „Krim“ i „Amnesia“ u Kosovskoj Mitrovici – što se tiče uvodnog dela festivala. Kada počne revijalni deo, spontano se dese i druge svirke.

Pilot projekat Lake stage Gazivode opstao je od prošle godine, a ove godine će u nedelju, 19. maja, u 16 časova nastupiti legendarni Leb i sol, koji će zvanično zatvoriti festival.

Sve ljubitelje ovog festivala očekuje iznenađenje i to 16. maja, mada organizatori danas nisu želeli da otkrivaju detalje.

Naglasili su da su zadovoljni ovogodišnjim izvođačima, posebno zbog toga što su se ove godine suočili sa smanjenim budžetom.

„Ovo predstavlja najteže dane“ – rekli su danas, govoreći o naporima da prikupe dovoljno sredstava kako bi se održao kvalitet festivala.

Organizatori džez u bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici su AZP i Unija M iz Kosovske Mitrovice, dok je dugogodišnji tehnički suorganizator Studentski centar Priština.

Lista sponzora i prijatelja ovog festivala je, ipak, i dalje brojna, a među medijskim sponzorima je i naš portal.

Uživajmo u muzici i kulturi narednih dana!

North City Jazz & Blues Festival - Kosovska Mitrovica
Foto: Fejsbuk, North City Jazz & Blues Festival – Kosovska Mitrovica

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.