K.Mitrovica: Pravo glasa ima 17.721 građanin, moguće glasanje i sa isteklom ličnom kartom

Lokalni izbori za gradonačelnika 2019 Kosovska Mitrovica, glasačka kutija
Foto: KoSSev

Na predstojećim kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar, pravo glasa ima 17.721 građanin Severne Mitrovice na ukupno 23 biračka mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije, Slobodan Dimitrijević.

Ova 23 biračka mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara – OŠ “Sveti Sava” (10), Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas” (6), Medicinska škola sa domom učenika (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala (2) i istureno odeljenje OŠ “Sveti Sava” u Suvom Dolu (1).

Prema rečima Dimitrijevića, birači će na dan izbora morati da nose zaštitne maske i da poštuju sve propisane antikovid mere.

Napominje da birači neće biti dužni da prikažu dokaz o vakcinaciji ili bilo kakav negativan test na virus korona.

“Ništa od toga neće biti potrebno da bi građani ispunili svoju građansku dužnost”, navodi Dimitrijević i dodaje da će i u samim biračkim centrima biti obavezno poštovanje antikovid mera.

“Na ulazu će biti spreja za ruke, maske će biti obezbeđene za one koji ih ne budu imali. Takođe, prilikom izlaska sa biračkog mesta, ruke će se dezinfikovati”, tvrdi Dimitrijević.

Dodaje da će od Opštinskog štaba dobiti listu ljudi koji su zaraženi kovidom-19, te da će i oni ostvariti pravo glasa uz pomoć dva mobilna tima, sastavljena od po tri člana i po jednog iz redova medicinskog osoblja.

“To su osobe koje će biti potpuno zaštićene – u skafanderima će ići kod birača. Pozitivni glasaju uslovno, kao što se i glasa na dvojnim biračkim mestima. Dobiće pečatirane listiće, koje će nakon glasanja sami spakovati u koverat tajnosti, a potom isti ubaciti u koverat za uslovno glasanje na kom se nalaze podaci birača. Tajnost glasanja je maksimalno zaštićena”, podvlači Dimitrijević.

Inače, kutije sa kovertama glasova osoba sa posebnim potrebama, ne otvaraju se u Opštinskoj izbornoj komisiji, već se takve odnose u Centar za prebrojavanje rezultata u Kosovu Polju.

Takođe, kosovska Centralna komisija je donela odluku, u koju je ovaj medij imao uvid, da se biračima kojima je istekao rok važenja lične karte, ne duže od šest meseci, omogući pravo glasa na lokalnim izborima.

To je odlučeno na osnovu odluke kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje od 14. jula, da se lične karte od datuma isteka, smatraju važećim narednih šest meseci, a usled “neproizvodnje identifikacionih dokumenata”.

“Bez obzira na datum isteka lične karte, ona se smatra važećom još šest meseci i mogu je koristiti svi građani za obavljanje usluga u javnim i privatnim institucijama unutar Kosova”, stoji u odluci.

Podsetimo, u Severnoj Mitrovici, nadmetaće se tri politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa “Srpski opstanak” i Građanska inicijativa “Mitrovica” – više albanskih stranaka.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.