Junker: Nema članstva u EU za Srbiju i Kosovo bez sporazuma

žan klod junker

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean Claude Juncker ) poručio je Srbiji i Kosovu da ne mogu računati na članstvo u EU bez sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Ako se ovaj spor između Srbije i Kosova ne reši, nijedna zemlja neće imati šansu da postane članica EU. Ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, želimo da izvozimo stabilnost u te zemlje“, poručio je Junker.

Predsednik Evropske komisije je istakao da nije zadovoljan što proces dijaloga „ne ide u pravom smeru“ te je pozvao Beograd i Prištinu da imaju više razumevanja za poziciju druge strane.

Junker je u utorak uveče primio premijera Albanije Edija Ramu, čija zemlja iščekuje odluku EU o početku pristupnih pregovora sa Briselom.

Rama je izjavio da sanja o velikoj Evropskoj uniji sa Srbima, Makedoncima i Albancima u njoj. Prema Raminim navodima, zemlje Zapadnog Balkana su unutar evropskih granica, ali su kao „organ koji se vuče za telom i nije na svom mestu“.

„EU mora da odluči šta da radi sa tim organom. Da li će ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao deo tela i postaviti sve na svoje mesto“, poručio je albanski premijer.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.