Julijanski kalendar: Srećna Nova godina!

Upravo je počela i Nova godina po Julijanskom kalendaru! U sredinama nastanjenim Srbima na Kosovu i Metohiji, ove godine zbog pandemije nema organizovanih slavlja. Umesto toga, kako je najavljeno iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, građanima je upriličen vatromet kod Hrama Svetog Dimitrija. U Gračanici će budžet koji se tradicionalno odvaja za proslavu biti uložen u druge svrhe.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, poručio je građanima da uvek budu na stazi pravoslavlja i da veruju u bolje sutra.

“Želim da Vam ova Nova godina, Pravoslavna 2021. bude uspešnija i bolja od prethodne ; godina novih mogućnosti, ispravnih odluka i velikih pomaka. Želim Vam da uvek imate snage i volje, da verujete u bolje sutra, da uvek budete na istoj stazi – stazi pravoslavlja! Slavimo davne običaje, molimo se za sve nemoćne, za braću po veri, za sve dobre ljude! Ostavimo našim potomcima da nastave tradiciju pravoslavlja, da nikada ne zaborave ovaj dan i da se uvek vraćaju svojim korenima! Srećna i berićetna nam ova pravoslavna 2021.godina, proslavimo je u zdravlju i veselju i duše i tela”, naveo je Spirić u čestitki građanima. 

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pravoslavnu Novu godinu čestitao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

„Pored toga što smo deo pravoslavnih naroda koji poštuju bogoslužbeni Julijanski kalendar, i što danas obeležavamo završetak stare i početak nove godine, za srpski narod, ovaj praznik je čuvar našeg nacionalnog identiteta. Pravoslavna Nova godina predstavlja naše obeležje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i verska baština. Obeležavanje i čuvanje od zaborava naših praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane“, stoji u njegovoj čestitki.

Čestitke su pristigle i iz Republike Srpske.

„Dočekajte je veseli i srećni u miru i radosti u našim pravoslavnim hramovima širom Kosova i Metohije uz porodice, prijatelje, kumove, sveštenstvo, monaštvo… da Vam ova godina pravoslavna koju pravoslavci i Srbi dočekuju po Julijanskom kalendaru svakog 13. januara donese zdravlje, mir i prosperitet“, poželeo je predsednik odbora za pomoć KiM, Milorad Arlov.

On je takođe, čestitao svima koji 14. januara slave krsnu slavu Sv. Vasilija Velikog i poželeo da veruju u bolje.

Arlov ističe da je uvek sa narodom na KiM i kada mu nije dozvoljeno da dođe.

Ranijih godina u Kosovskoj Mitrovici, uz vatromet, gradske vlasti su organizovale i koncerte na otvorenom, kao i ulicu otvorenog srca. Ove godine, ostaće vatromet.

I u Gračanici, gradske vlasti su odustale od tradicionalnog proslavljanja u ovom mestu, javlja RTV Kim.

Izostaće tradicionalni vo na ražnu, praseće pečenje, kuvano vino i rakija, ali i kulturno-umetnički program koji je prethodnih godina bio karakterističan za proslavu ovog praznika u Gračanici.

Umesto toga, novac će biti utrošen za pomoć nekoj od ugroženih porodica u ovoj opštini ili u neku drugu humanitarnu svrhu.

Organizovanje proslava, prema odluci srpskog Kriznog štaba nije dozvoljeno ni širom Srbije.

U srpskom narodu ova Nova godina se još naziva i Mali Božić, koji karakteriše mnoštvo običaja kojima se tera zlo i donosi dobro. Uveče je u crkvama i praznično bdenije.

Pravoslavna Nova godina proslavlja se još u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

KoSSev čestita Novu godinu onima koji danas slave!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.