Jović izneo sedam zahteva Vučiću i pozvao sve da pomognu u borbi protiv „najsurovije izdaje“

FOTO: KoSSev

„Upozoravamo Aleksandra Vučića da ovog puta ni po koju cenu ne ponovi prethodne, tri puta za redom počinjene izdaje naroda i nadanja njegovog, terajući ga da okonča proteste uz pripremu povratka u institucije nezavisnog Kosova“, poručilo je „Kosmetsko povereništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“. Uputili su sedam zahteva srpskom predsedniku, uz konstataciju da će smatrati da je izdao Srbe ukoliko ih ne ispuni.

Prvi zahtev je da „javno proglasi okupaciju Kosova i Metohije, tim pre što i on sam sve poslednje poteze Kurtija naziva okupatorskim!“, navodi glavni poverenik „Pokreta za odbranu KiM“, Nebojša Jović.

Ujedno traži da Skupština Srbije odmah raspiše lokalne izbore na Kosovu, a Vučić pokrene vraćanje srpskih institucija koje je, kako naglašava, upravo on ugasio.

„Svako odlaganje hitnog raspisivanja izbora i vraćanja srpskih institucija, smatraćemo Vučićevim punim i svesnim saučesništvom u zatiranju poslednjih tragova Srbije i Srba na prostoru Kosova i Metohije!“, naglašavaju iz povereništva Pokreta za odbranu KiM.

Treći zahtev je da Vučić zamrzne pregovore po pitanju Kosova, sve dok kosovski premijer, Aljbin Kurti ne povuče specijalne jedinice, ali i sve baze i kontrolne punktove sa Severa, uključujući i novoizabrane gradonačelnike iz uzurpiranih objekata.

Nakon toga, prema ovom Pokretu, trebalo bi da usledi preispitivanje Briselskog, Vašingtonskog i Ohridskog sporazuma, a s ciljem utvrđivanja da li su oni suprotni ustavu Srbije.

Sledeći potez bi bio odmrzavanje pregovora i nastavak istih na terenu UN, a uz puno učešće Rusije i Kine.

Zahtevaju i neopozive ostavke i napuštanje kosovske skupštine, bez ikakvih zamena, od strane novopostavljenih poslanika „proalbanske“ Srpske liste.

Ujedno traže hitno pokretanje krivične odgovornosti vrha Srpske liste:

„Oni su svojim višegodišnjim učestvovanjem u radu i potpisanom zakletvom ,državi’ Kosovo, tvorevini koja je okupirala našu pokrajinu i koju naša država Srbija priznala nije, počinili neprijateljski akt izdaje i na najdirektniji način ugrozili narod, suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije!“, naveli su iz povereništva Pokreta za odbranu KiM.

Zahtevaju i da se ponovo uspostavi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju uz istovremeno gašenje Kancelarije za KiM „od koje Srbi nikakve konkretne koristi nemaju!“

Traže i da Vučić preispita odluku o prihvatanju francusko – nemačkog plana koja, kako dodaju, predviđa prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, „samim tim i u UN, uz neprotivljenje Srbije navedenim procesima“.

„Da javno, uz poziv Rusiji i Kini da nas u tome podrže, kaže da se Srbija protivi prijemu Kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju bio to INTERPOL, UNESCO ili naročito UN!“, poručili su.

A ukoliko Vučić ne ispuni ove zahteve, Pokret za odbranu KiM tumačiće to kao potvrdu:

„Da je sve što se na Kosmetu protiv Srba i očuvanja Kosmeta u Srbiji dešava, dogovoreni scenario Vučićev sa partnerima njegovim! A gde smo mi, kosmetski Srbi, samo ,sirovina’ za sve poslove, izdaje i prodaje njegove!!!“.

Predsednik Srbije svojim antiustavnim potezima na diplomatskom planu, a Srpska lista učešćem u Skupštini i Vladi Kosova, godinama daju Albancima onaj prekopotreban alternativni ,legitimitet’ koji im naš Ustav i Rezolucija 1244 uskraćuju.

Povereništvo Pokreta za odbranu KiM tvrdi da ovim zahtevima ni na koji način ne žele da izazovu bilo kakvu eskalaciju, niti napetosti.

„Naprotiv! Svesni smo neophodnosti spuštanja tenzija i učestvovanja u traženju najboljeg rešenja za deeskalacijom i načinom kako dalje“, naglašavaju.

Sa druge strane, navode da je „neotuđivo pravo“ onih koji žive na Kosovu da u deeskalaciji i u svim budućim pregovorima koji se tiču egzistencije, bezbednosti i sudbina porodica, budu deo razgovora i u njima zastupaju pravo da se za poštovanje Rezolucije 1244 političkim sredstvima bore.

„Sigurni smo da najbolje rešenje za trajni mir i dogovor, može biti samo ono koje prihvate obe strane, ali prihvate svojevoljno bez nametanja, pretnji i ucena i da ono bude zasnovano ne na sili niti pravnoj hajdučiji, već na doslednom poštovanju usvojenih rezolucija UN. A to se može i mora postići!“, naglasili su.

Ujedno traže podršku Srpske pravoslavne crkve i građana koji protestuju, stranaka, drugih pokreta i pojedinaca, kao i sveukupne javnosti Srbije:

„Da izvrše pritisak na predsednika Srbije da omogući ogromnoj većini kosmetskih Srba koji odavno već njemu i Srpskoj listi njegovoj ne veruju, da imaju svoje predstavnike u razgovorima“.

Pomozite nam u borbi da se zaštitimo od najsurovije izdaje u Srbiji ikada počinjene, čije smo najveće žrtve mi koji još uvek na Kosovu i Metohiji živimo, dok nas još uvek na Kosmetu ima! I dok ne bude kasno!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.