Jovan Zafirović, student iz KM, dobitnik nagrade „Mladi Tipar“ za ciklus aforizama

FOTO: Printscreen/Opština Pljevlja

Aforističar iz Donjeg Korminjana kod K.Kamenice i student sociologije pri prištinskom Univerzitetu u K.Mitrovici, Jovan Zafirović, dobitnik je nagrade „Mladi Tipar“ u okviru kulturne manifestacije Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima.

Za ciklus aforizama pod nazivom „SATIRA SATIRE“, čiji je Zafirović autor, nagrada mu dodeljena jednoglasnom odlukom žirija, saopšteno je na sajtu opštine Pljevlja.

„U aforizmima Jovana Zafirovića prepoznaje se satiričarska zrelost, majstorstvo i visok nivo stvaralačke imaginacije. On precizno detektuje mane i bolesti stvarnosti koju živimo, uzroke i posledice iste, pa tako u jednom briljantnom aforizmu poručuje „Od kuma televizor, a od programa nervni slom“. No, Jovan Zafirović je od ove manifestacije dobio prestižnu nagradu sa zavidnom tradicijom, koja baštini imena većeg broja uspješnih i afirmisanih satiričara iz regiona, a svi mi smo od Jovana dobili uživanje u aforizmima i satiri kao značajnu duhovnu slobodu“, obrazložio je žiri u sastavu: Milenko Šarac – predsednik, Bojana Radanović– članica i Ermin Đurđević – član.

Iz opštine Pljevlja navode, da je ova nagrada regionalna godišnja nagrada za najbolju knjigu u oblasti humora i satire.

„U svojoj baštini ima veliki broj uspešnih i afirmisanih satiričara iz regiona koji su nam pružili uživanje u satiri kao značajnu duhovnu slobodu“, dodaju.

Jovan Zafirović, rođen je 5.juna 1997. godine, u Donjem Korminjanu kod Kosovske Kamenice.

Završio je srednju medicinsku školu, a student je sociologije Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Piše poeziju, satirične priče i aforizme. Aforizme i satirične priče objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Radio Beogradu i raznim internet portalima i časopisima za satiru.

Dobitnik je Vibove nagrade za 2021. koju dodeljuje list Politika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.