Još jedna titula za Vokera na Kosovu: Počasni doktor, koji bi voleo da se rodio u Peći

Izvor: KosovaPress/Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Vilijam Voker počastvovan je još jednom titulom na Kosovu, titulom „Doctor Honoris Causa“

Ambasador Vilijam Voker odlikovan je u subotu u Peći titulom „Doctor Honoris Causa“.

Ponosan je što je dobio ovu nagradu.

„Danas se, iskreno, osećam veoma dobro što sam dobio počasni čin. Veoma sam ponosan što sam danas dobio ovu nagradu. Ovo se događa danas u Peći, jednom od najpopularnijih mesta na Kosovu. Aljbine Kurtiju, ministri, Bedžete Pacoli, želeli bi da se rodite u Peći. Od moje prve posete Kosovu 1999. nikada nisam otišao a da nisam posetio Peć“, rekao je Voker.

Ovaj 87-godišnji američki diplomata, koji nije bio na Kosovu dve godine, rekao je da je došlo do novih dešavanja.

„S obzirom na to da nisam bio ovde dve godine, osećam da sam malo odvojen od Kosova. Veliki događaji i izazovi, nova vlast, nove ličnosti koje će voditi ovu zemlju. Novo rukovodstvo i to što tek treba da se testira, pokušava da državu učini boljom. Došlo je do nereda i među najvažnijim u Ukrajini, evropski građani se suočavaju sa mnogim Račcima. Nadam se da će svet učiniti ono što je pokušavao da uradi, da se reši ovih kriminalaca“, dodao je on.

Svečanosti je prisustvovao i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je rekao da je Voker, pre nego što je bio prijatelj Kosova, prijatelj istine.

On je rekao da je verifikaciona misija OEBS-a pomogla da se promeni međunarodna percepcija OVK.

„U januaru 1999. godine srpska policija je opkolila selo Račak. Ubila je i masakrirala tela 45 meštana. Ništa nije promenilo tok događaja više od odjeka masakra u Račku, kako je izvestio ambasador Vilijam Voker, prijatelj Kosova, to je prijatelj istine“, rekao je Kurti.

KoSSev: U intervjuu za KosovaPress koji je takođe objavila Koha, Voker tvrdi da je 13. januara 1999., srpski policajac pokušao da ga ubije ali da su ga spasili telohranitelji. Voker je tada bio šef OEBS-a, pri misiji KVM u tadašnjoj Jugoslaviji, i smatra se ključnom figurom čija je izjava da su srpske policijske snage u Račku počinile masakr nad civilima, bila uvertira u bombardovanje Jugoslavije. Ova agencija piše i da je organizator navodnog atentata bio „kasapin Slobodan Milošević“.

„Jednog dana pre masakra u Račku, imali smo incident ovde, na ulici, gde su neki srpski policajci, verujem policajci iz Beograda, imali mali incident, a moji telohranitelji, svi mladići sa Kosova, mislili su videli su jednog od ovih srpskih policajaca kako ide na mene sa ručnom bombom, ja nisam video ručnu bombu, ali su me stavili u blindirani automobil, odveli u kancelariju, insistirao sam da se vratim u ulicu gde je moj stan bio i razgovarao sam sa srpskim policajcima, i oni nisu dali baš dobre odgovore o tome šta se desilo, tražio sam da se sastanem sa njihovim komandantom, i na kraju sam sreo komandanta, i po Miloševiću, moja bezbednost je bila odgovornost srpske vlade, a ja sam rekao, dobro, jedan od vaših policajaca je trebalo da dođe na mene sa ručnom bombom, i ne znam da li je to tačno, ali kada sam pokušao da istražim i saznam šta se dogodilo , dobio sam smešne odgovore“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.