Još jedan neuspešan sastanak Kurtija i Mustafe o koaliciji

Zgrada Skupštine Kosova

Posle duže od tri sata, u kosovskoj skupštini završen je još jedan sastanak pobednika oktobarskih vanrednih kosovskih izbora – lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i LDK – Ise Mustafe. I ovog puta bez rezultata. Tako je kosovska politička scena i posle izbora koji su ocenjeni kao „najbolji demokratski izbori u istoriji“ sada duboko zagazila i u treći mesec bez nove vlade.

Članovi obe stranke nakon sastanka izašli su pred medije sa rečenicom – sastanci se nastavljaju, bez detalja o čemu se razgovaralo tokom još jednog dugog sastanka.

„Nastavljamo sastanke, nismo postigli sporazum, srešćemo se u narednim danima“, kazao je u ime LDK Avdulah Hoti.

„Još uvek nije gotovo, nismo došli do zaključka, moramo da pričamo još više“, dodao je.

Glauk Konjufca potvrdio je da nema sporazuma.

„Jedino što mogu da kažem, videćemo šta će se desiti na narednim sastancima“, kazao je.

Ranije tokom dana, održani su sastanci predsedništva dve stranke, a dvojica lidera sastala su se i juče.

Glavna prepreka za koaliciju jeste mesto predsednika. Iako je na ovoj poziciji Hašim Tači do 2021, Kurti se već više puta izjasnio da teško može da zamisli vladu koju će on da predvodi sa Tačijem na predsedničkoj poziciji.

Ovo mesto traži LDK, međutim, bez izjašnjavanja ko bi bio njihov kandidat za Tačijevu poziciju, što je jedna od zamerki koju je Kurti izneo na račun LDK.

„Traže mi blanko saglasnost, traže mi poziciju ali mi nisu rekli ko je u pitanju. Nijedan od tri člana predsedništva LDK nije priznao da želi da postane predsednik“, kazao je nedavno Kurti gostujući u emisiji „Život na Kosovu“.

U toku jučerašnjeg sastanka, Klan Kosova je ekskluzivno javio da je sporazum postignut i izneo neke od detalja navodnog sporazuma, što se ispostavilo netačnim. Ovu vest preneo je i veliki broj srpskih, ali i regionalnih medija.

U međuvremenu juče je iz kabineta kosovskog predsednika saopšteno i da je na zahtev nekoliko političkih stranaka zatraženo da se konstitutivna sednica sedmog saziva kosovske Skupštine, umesto Badnjeg dana pred katolički Božić, 24. decembra, odloži za 26. decembar.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.