Jevtić: Srbi neće podržati zakon o pomoći optuženima

Jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je večeras da Srbi neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj pomoći osumnjičenima koje će procesuirati Specijalni sud za ratne zločine OVK.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da Srpska lista neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj zaštiti osumnjičenih pred Specijalnim sudom koji je Vlada Kosova usvojila večeras.

On je dodao da je na sednici kosovske vlade to potvrdio i obrazložio zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Naravno podržaćemo Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, dodao je Jevtić, istakavši da očekuje večeras nastavak sednice i usvajanje Zakona o Specijalnom sudu koji će zaokružiti proces i otvoriti mogućnost da sud bude formiran i počne sa radom.

Komentarišući tok današnje sednice Skupštine Kosova, Jevtić je kazao da je ona protekla u duhu žestoke rasprave između albanskih opozicije i pozicije.

Sve ono što se čulo nije bilo prijatno jer je bilo dosta teških reči i optužbi koje ne doprinose onome čemu težimo – pomirenju između dva naroda, kazao je Jevtić.

S druge strane vest da su usvojeni amandmani koji definišu formiranje Specijalnog suda vest je koja daje nadu da će oni koji su činili zločine imenom i prezimenom ipak odgovarati za svoja nedela, zaključio je Jevtić.

Kosovska skupština usvojila je večeras ustavne amandmane, koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Od ukupno 120 poslanika, u sali je bilo 88 poslanika, a za usvajanje amandmana glasala su 82, pet poslanika je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Usvajanjem ustavnih amandmana otvoren je put kosovskoj vladi da pošalje u skupštinu još dva nacrta zakona koji se odnose na Specijalni sud.

TanjugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.