Brisel nam servira ugovor sa Kosovom

Obavezujući sporazum Beograda i Prištine, sa pečatom EU. Ratifikacijom bi svi postignuti dogovori postali deo zakonodavstva.
 
PRAVNO obavezujući sporazum koji Beograd treba da potpšiše sa Prištinom biće verifikovan od strane Evropske unije, da bi zatim kao "sporazum EU i Srbije koji se tiče Kosova" stigao u srpski parlament na ratifikaciju, kako bi postao deo našeg zakonodavstva.
 
Kako saznaju "Novosti", ovakvo rešenje se razmatra u Briselu, a biće ponuđeno kao izlaz iz trenutno nerešive situacije.
 
Jer, Beograd će biti prinuđen da na kraju pregovoračkog procesa sa EU prihvati i pravno obavezujući sporazum koji će definisati naše odnose sa Prištinom, a za koji mnogi strahuju da će biti protumačen kao priznanje Kosova.
 
Uprkos tome što do tog trenutka ima još nekoliko godina, iz našeg državnog vrha odavno su rekli da neće upasti u zamku da potpišu "međunarodni sporazum" sa svojom pokrajinom. I zato Brisel sad pokušava da pronađe model prihvatljiv za sve.
 
Predsednik Tomislav Nikolić više puta je rekao da pravno obavezujući sporazum sa Prištinom on vidi kao međudržavni ugovor koji ne bi potpisao sve i da ga Skupština prihvati.
 
Prema mišljenju analitičara Dušana Janjića, prvi korak biće promena Ustava u kom za EU čak ne bi ni bilo sporno da Kosovo ostane u preambuli uz formulaciju koja bi pomenula normalizaciju odnosa, a bez insistiranja na definisanju teritorije:
 
– Pred kraj pregovora Srbije i EU o članstvu, svi dogovori sa Prištinom verifikovaće se od strane EU i onda stići pred naš parlament kao sporazum EU i Srbije povodom Kosova. Njegovom ratifikacijom svi briselski dogovori postali bi deo našeg pravnog sistema i obezbedilo bi se da dosada parafirana dokumenta iz briselskog procesa, koja su ocenjena kao protivustavna, dobiju pravni legitimitet.
 
Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog radnog tela koje se bavi evropskim integracijama, kaže nam da parlament može da usvaja samo međunarodne sporazume sa državama, pa je nerealno da se očekuje da ratifikuje ugovore sa Kosovom:
 
– Teoretski je moguće da se ti ugovori nađu kao deo izveštaja o pregovorima i tako budu usvojeni, ali ne znam da li je vladajuća većina spremna da to učini.
 
ODRICANjE OD VETA
 
OD Srbije će se u jednom momentu sigurno tražiti neka vrsta ratifikacije postignutih dogovora sa Prištinom – smatra Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije:
 
– Ne znam u kom će to obliku biti, da li kroz uredbu Vlade, u parlamentu ili na neki drugi način. Ono što se definitivno zna jeste da ćemo, kad budemo potpisivali ugovor o prijemu u EU, morati da damo pravno obavezujuću izjavu da nećemo uložiti veto na ulazak Kosova u EU.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.