Jevtić: Srbi neće imati više od 10 zagarantovanih mesta

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

I pored činjenice da će srpski politički subjekti preći izborni cenzus od 5%, Srbi neće imati više od 10 zagarantovanih mesta, rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić u emisiji ”Razgovor” na RTK2.

„Još uvek ostaje prostor za nešto što se zove politički dijalog kroz proces tumačenja starog izbornog zakona. Ja ipak želim da verujem da ćemo nači neko rešenje da Srbi u budućem sazivu imaju više od 10 zagarantovanih mesta“, smatra Jevtić. 
 
On očekuje da će Ustavni sud Kosova ako postoje bilo kakve dileme doneti konačnu odluku, kako bi se izbegla insitucionalna kriza.
 
Ministar za zajednice i povratak smatra da ako Srpska lista uđe u Vladu Kosova, za koalicionog partnera neće biti problem njena saradnja sa Vladom Srbije. 
 
„Po Ustavu Kosova, srpska zajednica ima pravo da sarađuje sa Beogradom i u tom smislu ja ne vidim problem, da upravo kroz iznošenje zajedničkog stava uz podršku premijera Aleksandra Vučića i vlade Srbije i politički predstavnici Srba imaju svoje delovanje na Kosovu. Naš jedini interes je zaštita interesa Srba.“
 
„Prekid dijaloga ne sme da se desi. Dijalog mora da se vodi u interesu izgrdanje poverenja, pre svega srpske i albanske zajdnice, ali i zbog izgradnje boljeg života na ovim prostorima. U tom smislu verujem da do prekida dijaloga Beograda i Prištine neće doći“, izjavio je Dalibor Jevtić u emisiji ”Razgovor”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.