Jevtić Sardiju: ZSO samo u skladu sa Briselskim, podrška za Srpsku

"Sve norme dogovora iz Brisela" moraju da se poštuju. ZSO mora da se formira "jedino u skladu sa onim što piše u dogovoru", poručio je kosovski ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić u razgovoru sa italijanskim ambasadorom u Prištini Pjerom Kristoforom Sardijem (Piero Cristoforo Sardi). Razgovarali su o prevazilaženju problema u uspostavljanju poverenja srpskog i albanskog naroda.

Period u kome se Kosovo nalazi takođe mora da se prevaziđe. Potrebno je da se što hitnije pronađe način za kosovsko društvo da krene napred, ocenio je Jevtić.

On je zatražio i podršku za Srpsku listu i Srbe u naporima da se uspostavi ZSO. Sardija je podsetio da je Prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Skupštini Kosova ratifikovan dvotrećinskom većinom, te da je to dalo pravnu osnovu za uspostavljanje ZSO.

Sardi i Jevtić su tokom sastanka prošlog septembra ocenili da povratak raseljenih, iako jedno od najvažnijih pitanja, ne teče planiranim tokom, te da bi trebalo da se radi na tome da se povratak Srba pospeši i da oni opstanu.

Iako je Srpska lista zvanično objavila da istupa iz Vlade Kosova, Jevtić je italijanskog ambasadora "obavestio" da srpski ministri u kosovskoj vladi, kako je navedeno u saopštenju, "i dalje pomažu onima kojima je pomoć neophodna". 

"Ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo i on kao potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak su u tehničkom mandatu, ali da u kapacitetu u kome danas rade – i dalje pomažu onima kojima je pomoć neophodna," navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.