Jevtić sa Kocijem: KFOR da ostane garant mira na Kosovu, više pažnje usmeriti na povratnička mesta

KFOR jeste i trebalo bi da ostane glavni garant mira i stabilnosti na Kosovu. Više pažnje bi trebalo usmeriti na povratnička mesta kako bi se ove sredine, u kojima je bezbednost često krhka, u potpunosti i preventivno zaštitile – poručio je danas potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, tokom sastanka sa komandantom KFOR-a, generalom majorom, Salvatorom Kocijem. 

Jevtić je naglasio i da su poslednji incidenti – paljenje sena povratničkim porodicama u Klini i Istoku i protesti u Đakovici zbog kojih raselјeni nisu mogli da posete svoj grad na Božić – zabrinjavajući.

Govoreći o Specijalnom sudu i inicijativi za njegovo ukidanje, Jevtić je, kako su naveli iz njegovog kabineta – istakao očekivanje da KFOR "u potpunosti, zajedno sa drugim institucijama na Kosovu, u preventivnom smislu spreči svako moguće nasilјe, a posebno u sredinama u kojima žive Srbi".

On je dalje podsetio na stav Srpske liste o formiranju Vojske Kosova, rekavši da Srpska neće glasati za ovaj predlog u Skupštini Kosova, kao i da je protiv inicijative za ukidanje Specijalnog suda.

Ovo je prvi Jevtićev sastanak sa komandantom KFOR-a od kako je stupio na ovu dužnosti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.