Jevtić ponovo osudio incidente

"Hapšenje naoružanih islamista ispred manastira Visoki Dečani i oružani napad na povratnike u selu Berkovo u opštini Klina, ukazuje na to da je bezbednosna situacija na Kosovu dosta nestabilna," ocenio je  kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nakon jučerašnjih incidenata.

On je, kao i ranije prilikom napada na srpske sredine, u svojim saopštenjima za medije, upozorio na zabrinjavajuću bezbednosnu situaciju i zatražio veću zaštitu za Srbe na Kosovu i Metohiji, ovoga puta upozoravajući i na opasnost od islamskog radikalizma.

"Dva incidetna u veoma kratkom roku upozoravaju da je trenutak da se bezbednosni nivo zašštite podigne na viši stepen kako bi se izbegla eskalacija nasilja, ali i ono što još više plaši i zabrinjava je širenje ideje islamskog radikalizma. Tenzije koje u proteklih meseci traju na Kosova loše utiču i na bezbednosnu situaciju koja je je u ovom trenutku veoma zabrinjavajuća," naveo je Jevtić.

Mislim da je krajnje vreme da povratničke sredine dobiju bolju zaštitu, dodao je, jer upravo napad na povratničke kuće Pantić i Živković ukazuju na to. Srećom nije bilo žrtava iako je u obe kuće bilo ljudi.

Jevtić ipak veruje da većina na Kosovu teži demokratskom društvu:

Incident prilikom koga je uhapšeno četvoro naoružanih islamista ispred kapija manastira Visoki Dečani pokazuje da je čitavo kosovsko društvo u problemu i sa ovom pojavom se moramo zajedničkim snagama izboriti, jer iskreno verujem da većina nas teži demokratkom društvu u kome je sigurnost zagarantovana svakom žitelju Kosova, smatra Jevtić.

Pred kapijom manastira Visoki Dečani  uhapšena su  u subotu četvorica kosovskih Albanaca sa naoružanjem i za koje se sumnja da se radi o radikalnim islamistima, iako je Kosovska policija u kasnijoj izjavi za kosovske medije demantivala da su planirali napad na manastir. Iste noći nepoznate osobe pucale su na dve povratničke kuće Srba u mestu Berkovo u opštini Klina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.