Jeremić za Njuzvik: Sporazum iz Vašingtona neodrživ, događaj u Beloj kući slikanje za Trampovu kampanju

Vuk Jeremić
Foto: VOA

Dokumenti koji su potpisali Beograd i Priština u Vašingtonu neodrživi su, a događaj u Beloj kući bio je smišljen isključivo kao Trampovo slikanje u kampanji, kazao je srpski opozicioni lider Vuk Jeremić za američki Njuzvik.

Ipak, upravo zbog ovog događaja i kako je predstavljeno, istorijskog sporazuma, poslanik švedskog parlamenta predložio je predsednika SAD za Nobelovu nagradu za mir.

„Nominaciju Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir ne bi trebalo posmatrati van konteksta predstojećih američkih predsedničkih izbora. Njegovi desničarski saveznici iz Evrope pišu pisma Nobelovom komitetu sa jednim jedinim ciljem – da ta pisma objave američki mediji“, rekao je predsednik Narodne stranke za Njuzvik.

Jeremić, kojeg list navodi kao bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije i predsednika Generalne skupštine UN, istakao je da dva „neobavezujuća papira bez zaglavlja“, koja su u Beloj kući odvojeno potpisali predstavnici Beograda i Prištine nisu “ni istorijski niti održivi“.

„To je kristalno jasno svakome ko se makar površno razume u prilike na Balkanu. Nijednom od postojećih otvorenih pitanja između dve strane nije pristupljeno na ozbiljan način“, naveo je Jeremić.

„Trampu je to bilo jedno slikanje za kampanju, a istovremeno i dobar marketinški trenutak za premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koji je mogao da objavi da će dve evropske ambasade biti otvorene u Jerusalimu. Kažem trenutak, jer mislim da ni Beograd ni Priština ne planiraju da to zaista i urade“, zaključio je Jeremić.

List podseća da su jedino SAD i Gvatemala otvorile svoje ambasade u Jerusalimu, uprkos protivljenju Palestinaca koji, uz široku međunarodnu podršku, insistiraju na tome da Istočni Jerusalim, zauzet od Izraela u ratu 1967. godine, bude priznat kao njihova prestonica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.