Jednomesečni pritvor za uhapšene Albance ispred Visokih Dečana

Osnovni sud u Peći odredio je danas jednomesečni pritvor četvorici kosovskih Albanaca koji su u subotu uveče uhapšeni ispred kapije manastira Visoki Dečani. Oni se terete za neovlašćeno posedovanje oružja, potvrdili su za kosovske medije sudija Osnovnog suda u Peći Violeta Usaj Rugova i tužilac Valjbona Hađosaj.

"Ne postoji sumnja da ovo ima veze sa terorizmom, ništa nije dokazano. Oni su pod istragom zbog neovlašćenog posedovanja oružja," kazala je Hađosaj, preneli su kosovski mediji.

Hađosaj je ranije danas ocenila da osumnjičeni mogu biti odgovorni i za oružani napad na povratničke srpske porodice u selu Berkovo, u opštini Klina, na dan kada su uhapšeni.

Danas se, takođe, u medijima pojavila i informacija da je jedan od četvorice uhapšenih boravio u Siriji, dok je drugi pokušao da otputuje na Bliski istok. 

Podsetimo, u subotu, oko 21 čas, ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, uhapšena su četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, kod kojih su pronađeni – puška AK-47 i 20 metaka, pištolj sa 16 metaka od 9 milimetara, kao i literatura islamističke sadržine. Da su uhapšena četvorica Albanaca, potvrdila je i Kosovska policija, ali je u kasnijoj izjavi za kosovske medije portparol KP Baki Keljani naveo da uhapšeni u Dečanima nisu planirali teroristički napad, ili bilo kakav napad na manastir, a da su optuženi su za nezakonito posedovanje oružja. Juče je, međutim, na izjavu portparola Kosovske policije reagovao iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, istakavši da "ishitrena izjava da vehabije sa oružjem u kolima" nemaju veze sa terorizmom je "uvreda za zdrav mozak i ruši ugled" Kosovske policije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.