„Javnost da se spremi za potpuni mrak“: Ako prođu medijski zakoni, „laku noć“

FOTO: Printscreen/N1

Javnost treba da bude „spremna na potpuni mrak“ ako budu usvojene izmene medijskih zakona koje hoće vlast, izjavio je direktor televizije N1 Igor Božić.

„U ovom slučaju je namera vlasti da reketira operatore. Neko vam kaže – vi morate da emitujete kanale, i još morate da platite po ceni koju ću ja da odredim“, kazao je Božić.

Vlada Srbije je u izmene medijskih zakona ubacila obavezu operatora da numerišu kanale tako da na prva mesta idu programi javnog servisa i televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Hepi, B92 i Prva. Operatori će obavezno morati da imaju ove kanale, a ako ne postignu dogovor o ceni sa navedenim televizijama, nju će odrediti Regulatorno telo za elektronske medije.

Božić podseća da je Kopernikus prošle godine od SBB-a tražio 36 miliona evra za svoje kanale B92 i Prvu.

Kako kaže, tako bi i REM mogao da odredi „neku astronomsku cifru“, koju bi operatori morali da plate, jer im država naređuje da te kanale moraju da imaju.

„Niko ne zna kako će se određivati cena, jer REM je politički izabran i ništa vam ne garantuje da će to biti fer“, ističe Božić.

Direktor N1 televizije to poredi sa reketiranjem i „mafijaškim ‘prodavanjem cigle’“, koje će oterati investitore.

„Ja verujem da nijedan strani investitor neće da pristane na tu vrstu reketa i ucena“, rekao je on.

A suština je, kako kaže, „kada nemamo operatora, gde ćemo da se emitujemo“.

„Već znamo šta nam je Telekom uradio kad je kupio manje operatore, kako su nas u roku od nekoliko meseci skinuli sa njih“, govori Božić.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), kaže da „čitav ovaj proces“ oko dva medijska zakona ima „jedan cilj“.

„To je da se vlast obračuna sa demokratičnijim delom Srbije“, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, ovo je „čišćenje medijskih aktera koji smetaju autoritarnoj vlasti“.

„Unutar gledališta MTS-a 70 odsto glasa za vlast, unutar gledališta SBB-a 44 posto. Ta razlika njih boli“, govori on.

Gavrilović je izneo podatke prema kojima, kako kaže, od 1. septembra do 15. oktobra u Dnevniku na RTS-u predsednik Aleksandar Vučić „nije imao ni jednu negativnu sekundu“.

„Na Pinku je Vučić imao 98,9 odsto pozitivnog vremena, a na dve TV u vlasništvu povezanog lica sa članom Glavnog odbora SNS (Prva i B92), Vučić je predstavljen sa 95,1 odnosno 96,7 odsto“, rekao je Gavrilović.

„Imamo golu propagandu na koju REM ne reaguje“, kaže direktor BIRODI.

Ističe da ova dva zakona nisu samo medijsko pitanje, već da određuju demokratsku budućnost Srbije, a ocenio je i da opozicija treba da razmisli da li će izaći na izbore ako se ovi zakoni usvoje.

Kaže da se radi o pravu na informisanje, koje je garantovano ustavom, a ako budu usvojena rešenja koja pokušava da progura vlast – „laku noć“.

Božić takođe ističe da je cilj da „u narednim godinama imate samo lepu sliku o vlasti“.

„Javnost možda ne razume, oni (iz vlasti) pokušavaju sve vreme da ubace to u formu – ‘ovo je rat dva operatora’. Ne radi se o tome nego o gušenju slobodne reči“, rekao je on.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.