Javna rasprava: Opštinski budžet Severne Mitrovice 5.538.163 evra

Budžet opštine Severna Mitrovica za 2017. godinu iznosi 5.538.163 evra. Iako je uvećan u odnosu na postojeći – ovogodišnji, koji iznosi 4.970.832 evra, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, naveo je da je i ovaj budžet "nametnut" od strane kosovskih centralnih vlasti i nedovoljan za potrebe opštine. On je na današnjoj javnoj raspravi o budžetu za 2017., uz šeficu opštinske administracije, Adrijanu Hodžić, odgovarao na pitanja i sugestije predstavnika civilnog društva i odbornika.  

"Moramo napomenuti da je i ove godine budžet za 2017. godinu nametnut od centralnih vlasti iz Prištine; tako da tu nemamo baš puno mogućnosti za manevar, ali ćemo pokušati da, u okviru te okružnice, izvučemo ono najbolje za našu opštinu," rekao je Rakić na početku rasprave.

Predlog nacrta budžeta opštine Severna Mitrovica za 2017. godinu predstavila je šefica opštinske administracije Severna Mitrovica. I ona je ponovila da je budžet "na neki način nametnut", uprkos tome što "ima pomaka" i što je "blago uvećan u nekim kategorijama."

"To svakako nije dovoljno da pokrijemo zahteve naših sugrađana," dodala je ona, objašnjavajući da će najveći deo budžeta biti utrošen na kapitalne investicije.

Tako je za plate i dnevnice opredeljeno 1.975.928 evra, za robe i usluge, 707.283 evra, opštinske rashode 56.927 evra, a za subvencije i transfere – 156.196. evra, te kapitalne investicije – 2.641.829 evra.

Kako je istakla Hodžić, u planu je više projekata koji će se finansirati opštinskim budžetom iz kategorije kapitalnih investicija, u skladu sa, kako je dodala, zahtevima građana. Među оvim projektima su renoviranje fasada na zgradama, sanacije vodovodne i kanalizacione mreže i javne rasvete u Bošnjačkoj mahali i asfaltiranje ulica u ovom multinacionalnom delu Severne Mitrovice.

Šefica administracije je, istovremeno, podsetila na neke od projekata koji su sprovedeni i koji se još uvek sprovode, kao što su izgradnja autobuske stanice, vatrogasne stanice, renoviranje fasada na zgradama u multinacionalnom naselju Tri solitera, renoviranje Srednje tehničke škole, toaleta osnovne škole "Sveti Sava", amfiteatra Tehničkog fakulteta, izrada fasade na zgradi Medicinskog fakulteta i u unutrašnjosti objekta, takođe. Najavljena je i izgradnja zgrade Prištinskog Univerziteta, Doma kulture i tri javne garaže.

Nakon što je predstavljen predlog nacrta budžeta, građani su imali priliku da, takođe, iznesu svoje predloge. Pitanja su postavljali članovi civilnih organizacija, kao i sami odbornici.

Olivera Milošević ispred, kako je navela, neformalne nepolitičke organizacije žena ukazala je na potrebu za obezbeđivanjem horizontalne i vertikalne signalizacije ispred osnovne škole "Branko Radičević", muzičke škole i škole "Kosovski božuri".

Direktorica nevladine organizacije Centar za razvoj žena, Sanja Lazarević, bila je zainteresovana za to da li je opština, kako je rekla, vodila računa o licima sa invaliditetom i njihovom pristupu socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim uslugama, prilikom budžetiranja, dok je Ljubiša Baščarević, ispred OHCHR-a, ukazao na potrebu o određivanju posebne budžetske stavke za podršku ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja i povećanje kvaliteta obrazovanja kroz renoviranje učeničkih kabineta i laboratorija.

Odbornici srpske nacionalnosti su, sa druge strane, predlagali izgradnju zgrade budućeg Instituta za sudsku medicinu, prilagođavanje ulaza Srednje tehničke za lica sa invaliditetom.

Baškim Cimilji iz albanske zajednice je istakao da su gotovo svi zahtevi koje je dobio od građana iz Bošnjačke mahale uključeni u obrazlaganje nacrta predloga budžeta, te da je jedan od zahteva uređivanja fasade trećeg solitera u naselju Tri solitera, što će i biti učinjeno naredne godine.

O svim predlozima sa današnje rasprave, odbornici će razgovarati već na narednoj sednici, koja je zakazana sutra u 15 časova. Da će se o predlozima raspravljati potvrdio je i predsedavajući SO-a, Dejan Gurešić, navodeći da će predstavnici opštine imati u vidu sve interese građana i da će najveći deo današnjih predloga biti uključen u budžet za 2017: 

"Kvalitetni predlozi su uvek dobrodošli i želim da ohrabrim građane naše opštine da aktivno učestvuju u radu opštinskih organa, lično ili preko izabranih odbornika. Na kraju želim da se zahvalim predstavnicima OEBS-a na prigodnom keteringu i pozivamo vas da se poslužite tradicionalnim specijalitetima pripremljenih u njihovoj organizaciji," rekao je Gurešić, zatvarajući raspravu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.