Javna rasprava o budžetu opštine Severna Mitrovica: Bez zahteva srpske zajednice

FOTO: KoSSev

Javna rasprava o budžetu Opštine Severna Mitrovica za 2024. godinu, održana je danas u zgradi ove institucije. Razgovaralo se o prognozama i za naredne dve godine. Prisutni građani, mahom albanske nacionalnosti, aktivno su učestvovali u ovoj raspravi, iznoseći probleme sa kojima se suočavaju. Raspravi je, pored predsedavajućeg Nedžada Ugljanina, prisustvovala i novoimenovana direktorica za finansije u ovoj opštini, Mevljide Peci Šalja (Mevlyde Peci-Shala), kao i zamenica gradonačelnika Erdena Atića, Katarina Ađančić. Gradonačelnik, međutim, nije bio prisutan.

Građanima i odbornicima se na početku obratila novoimenovana direktorica Direkcije za finansije koja je iznela ukupni budžet za 2024. godinu koji sleduje ovoj opštini, a on iznosi 6,367,531 evro. Reč je o većem iznosu u odnosu na prethodnu godinu.

Ona tvrdi da 51 odsto ovog budžeta ide na plate, dok je ostatak raspodeljen na robe i usluge, opštinske troškove i subvencije i transfere. Kaže i da je budžet za kapitalne investicije umanjen za 15,987 evra.

Što se tiče nacrta budžeta za 2025. godinu, planiran je budžet u iznosu od 6,678,416 evra, dok je za 2026 – 6,979,575 evra.

Ona je ujedno istakla i da se trenutno ne zna broj stanovnika na Severu Kosova, te poručila da će se tek nakon popisa stanovništva znati tačan broj.

Potom su građani, mahom albanske nacionalnosti, iznosili svoje predloge – kako utrošiti predviđena sredstva ove opštine. Sa druge strane, nije bilo zahteva građana srpske nacionalnosti.

Direktor Osnovne škole „Aziz Suljejmani“ u Mikronaselju izneo je pitanje transporta nastavnika, interneta u ovoj ustanovi, kao i izgradnju sportskog terena.

Jedan od građana iz naselja Bošnjačka mahala istakao je problem neasfaltiranog puta u ulici Luja Braja, kao i problem kanalizacije.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, naglasio je da mu je žao što građani srpske nacionalnosti nisu danas izneli zahteve, te kazao da su ga do sada, u više navrata, obaveštavali o problemima i davali predloge.

„Skupština se neće igrati političkih igara, već će biti u službi svih građana bez obzira kojoj zajednici pripada. Da ne bi ispalo da je ovde srpska zajednica isključena iz procesa“, kazao je on.

On je pokrenuo i pitanje navodne radioaktivnosti trotoara koji su građeni pre sedam godina u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Mi ćemo raditi i na trotoarima kod Tehničke Škole, kao i kod bolnice, jer znamo da je velika radioaktivnost naročito u letnjem periodu i mi to znamo jer su stručnjaci dolazili i merili 2016. godine i mi ćemo da zaražimo da se ta ispravka izvrši naročito u severnom delu Mitrovice“, kazao je on, dodavši da su ovi trotoari prethodno „katastrofalno urađeni“.

Ugostitelji u obavezi da plate za korišćenje javnih površina

Jedno od pitanja bilo je u vezi sa odlukom gradonačelnika o oslobađanju trotoara od strane privrednika, na šta je Ugljanin kazao da je tu obavezu preuzela opštinska inspekcija, te da će ova tema biti pokrenuta na nekoj od narednih sednica.

On je ujedno istakao i da je razgovarao sa inspektorima i naveo i da su ugostitelji u obavezi da plate delove prostora na kojima su postavili stolove.

Pojedini ugostitelji, tvrdi Ugljanin, spremni su da plate korišćenje javnih površina.

Direktorica Šalja se potom nadovezala, te naglasila da ta odluka postoji i da se čekaju opštinske inspekcije da je realizuju.

Jedan od građana pokrenuo je pitanje povratka građana albanske nacionalnosti u naselje Brđani.

Predsedavajući Ugljanin je potom podsetio da je nedavno na Severu bio i kosovski ministar infrastrukture, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), te kazao da je nekoliko kuća već izgrađeno, međutum, u njima trenutno niko ne živi.

Ujedno je naglasio da se ovim pitanjem ne bavi opština Severna Mitrovica, već nadležno ministarstvo.

Sa druge strane, Ugljanin je podsetio da Kancelarija za zajednice i povratak u ovoj opštini nije funkcionalna, te naglasio da postoji samo direkcija koja, tvrdi on, funkcioniše mimo zakona.

Podsetio je i da je opština Severna Mitrovica od nedavno i član Asocijacije kosovskih opština, te tvrdi da će sada lakše donositi određene odluke.

Sigurna kuća zatvorena?

Pokrenuto je pitanje i o radnicima Regionalne sigurne kuće u Zubinom Potoku. Jedan od radnika kazao je da dva meseca nisu primili platu, te ujedno tvrdi da je ova sigurna kuća trenutno zatvorena.

Upitao je šta će biti sa ovim radnicima, te tvrdi da ima dosta kolega srpske nacionalnosti koji nisu napustili institucije.

„Tretiraju se kao izdajnici, jer nisu dali ostavke u našim institucijama, a sa druge strane, više ne primaju plate“, tvrdi on.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Katarina Ažančić, kazala je da je upoznata sa ovom temom, te da se bave problemom, ali samo za radnike koje dolaze iz severnog dela Mitrovice.

Naglasila je i da se deo ovih radnika juče sastao sa gradonačelnikom, ali da ne zna ishod ovog sastanka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.