Javna rasprava: Budžet opštine Severna Mitrovica umanjen za 1.300.000 evra

Javna rasprava o budžetu za 2021. godinu
FOTO: KoSSev

Danas je u mitrovičkom dvoru održana javna rasprava o budžetu opštine Severna Mitrovica za 2021. godinu. Budžet za narednu godinu, kako je saopštila šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić, iznosi 5.075.902 evra, što je za 1.300.000 manje u odnosu na prethodnu. Nakon obraćanja predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića i Adrijane Hodžić predstavnici civilnog društva izneli su svoje predloge i sugestije o projektima koji se realizuju i mogućim budućim projektima.

Šefica administracije u Severnoj Mitrovici, Adriana Hodžić, predstavila je građanima okvire predviđenog budžeta za narednu godinu.

Kako je saopštila, ukupan budžet opštine Severna Mitrovica iznosi 5.075.902 evra, što je za 1.3 miliona evra manje u odnosu na prošlogodišnji.

Naznačila je da je u pitanju umanjenje koje opštinu „znatno ograničava“.

Kako je pojasnila, za kapitalne investicije, a to je, kako kaže deo koji zanima predstavnike civilnog društva i kroz koje oni mogu da učestvuju u planiranju projekata, izdvojeno je 623.929 evra.

„Kada govorimo o javnoj infrastrukturi, na raspolaganju imamo 623.929 evra. U okviru ovog budžeta možemo planirati infrastrukturne projekte, kao što su, renoviranja, asfaltiranje puteva, fasade, rasvete”, kazala je Hodžić.

Dodaje da je za primarno zdravstvo za narednu godinu izdvojeno 374.222 evra, dok je za sekundarno zdravstvo na raspolaganju 425.067 evra.

Ogromna razlika u odnosu na prošlu godinu uočljiva je kod izdvajanja za srednje obrazovanje, za koje je na raspolaganju u okviru budžeta predviđeno samo 34.118 evra, pojasnila je.

Ona je takođe pozvala građane da izlože svoje predloge jer oni, tvrdi, „najbolje znaju gde treba ulagati i gde su zaista realne i mogućne potrebe”.

Među predlozima bilo je onih za rekonstrukciju fontane na Trgu braće Milić i izgradnju fontane na novom kružnom toku u ulici Kralja Petra I, zatim, rekonstrukciju sportskih terena kod Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović Alas”, javnih teretana, izgradnju sportskog centra i otvaranje novih javnih garaža.

Kako je istakla Hodžić, za rekonstrukciju fontane na Trgu braće Milić i izgradnju nove na kružnom toku već su obezbeđena sredstva, i ovi projekti su u procesu realizacije.

Zamolila je građane da na sledećoj javnoj raspravi iznesu konkretne predloge gde bi se mogao izgraditi sportski centar.

„U Mitrovici ima preko 2 hiljade registrovanih sportista, kojima moramo obezbediti adekvatne uslove za treniranje. Nije dovoljno samo reći – trebaju nam sportski tereni, razmislite gde bismo mogli da postavimo recimo tu teretanu otvorenog tipa. Jednu lokaciju koju smo mi identifikovali duž reke Ibar, tu smo imali problema sa zaštitom životne sredine, sa nekim podacima, tako da razmislite i vi gde možemo da lociramo sve te projekte koje predlažete”, posavetovala je okupljene Hodžić.

Tokom svog obraćanja v. d. gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Aleksandar Spirić, zahvalio se građanima na dolasku i učestvovanju u javnoj raspravi.

Spirić je istakao da je glavni i osnovni cilj mir i stabilnost Mitrovice, ali i da je osim toga prioritet i lepa i uređena Mitrovica.

Ukazao je da je neophodna zaštita životne sredine, ojačavanje kulturnog života, sporta, a imajući u vidu i pandemiju korona virusa – ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća.

Spirić je naglasio da su dobri predlozi neophodni, te da će se rekonstrukcija sportskih terena uvrstiti u jedan od bitnijih projekata.

„Zasigurno, radiće se na rekonstrukciji, ne samo sportskih terena, već je prioritet i uređenje dečijih parkova, koji moraju da dobiju potpuno novi sjaj u narednom periodu, a za to ćemo se, pored ovog budžeta, potruditi da tražimo podršku i od donatora“, zaključio je Spirić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.