Jaredić: Moguće povećanje stope porodičnog nasilja u uslovima pandemije, izolacije i ograničenog kretanja

FOTO: SO Zvečan/Biljana Jaredić

U uslovima pandemije koronavirusa i propisanih mera izolacije i ograničenog kretanja, na moguće povećanje nasilja u porodici, naročito nad ženama i decom upozorila je predsedavajuća SO Zvečan, Biljana Jaredić.

Nasilje u porodici čini svako ko primenom nasilja, pretnjom ili drskim ponašanjem, ugrožava telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, objašnjava Jaredić.

„To je ponašanje kojim član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog ili drugih članova porodice. Svako ima pravo na zaštitu od nasilja u porodici, u skladu sa zakonom“ precizira Jaredić u saopštenju.

Ova pandemija uzrokovala je probleme koji menjanju dinamiku, način i stil života, dnevne rutine i koji mogu izazvati nasilje u kući posebno u situacijama u kojima partner izgubi radno mesto, otpuštanjem od strane poslodavca.

„Imajući u vidu da deci, koja su trpela ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole na jedan način predstavljaju beg od realnosti, a pošto su sada obrazovne institucije zatvorene, povećana je mogućnost jačanja konflikta i agresije prema njima“ navodi Jaredić.

Apelovala i upozorila sve koji deluju u borbi protiv porodičnog nasilja da je neophodno učiniti dostupnim deci i roditeljima sve informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitalnim platformama, uključujući društvene mreže kao i platforme poput Viber-a, WhatsApp-a.

Jaredić je podsetila na to da je potrebno da se kreiraju mehanizmi za prijavljivanje koji odražavaju potrebe žrtava tokom ove situacije.

Naglasila je da su se u ovoj teškoj i delikatnoj situaciji našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina.

Biljana Jaredić će svake subote u periodu od 16 – 18 časova biti dostupna svima onima kojima je potreban savet, podrška ili odgovor.

Savetovalište, odnosno besplatna telefonska psihološka i ostala savetovališta, pokrenuo je Кrizni štab opštine Кosovska Mitrovica u saradnji sa međuopštinskim Centrom za socijalni rad i katedrom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.