Janjić: Kosovu samo preporuka za viznu liberalizaciju

Foto: (Sputnjik)

Kosovo će dobiti samo preporuku za dobijanje vizne liberalizacije, i to uz zalaganje SAD-a i upozorenja kosovskih političara da će odustati od pregovora sa Beogradom, piše danas Sputnjik. Prethodno je Koha objavila deo navoda iz autorskog teksta Evropskog komesara za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitrisa Avramopulosa, koji će biti objavljen u sutrašnjem izdanju Koha Ditore na albanskom i na portalu KoSSev na srpskom o tome da je Kosovo ostvarilo napredak i da su kriterijumi za liberalizaciju viznog režima ispunjeni.

Lideri Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj uvereni su da će Evropska komisija u četvrtak objaviti pozitivnu preporuku za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo. Tu vest trebalo bi da im saopšti Dimitris Avramopoulos, evropski komesar za migracije, koji bi taj dan trebalo da poseti Kosovo, obrati se parlamentu i pred poslanicima potvrdi da je Komisija dala pozitivne preporuke o uklanjanju viza za građane Kosova.

Odluku je danas za Spunjik komentarisao dr Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, koji pojašnjava da je u pitanju samo preporuka i jedna vrsta ohrabrenja za Prištinu, te da će se vizna liberalizacija dogoditi najranije sledeće godine.

„U četvrtak se neće doneti odluka o uvođenju vizne liberalizacije nego o napretku na putu ka tome. Konstatovaće se da je ispunjen prvi uslov, ali će se postaviti i neki praktični uslovi za dalje. Viznu liberalizaciju Kosovo bi moglo da očekuje tek iduće godine. To jeste jedna vrsta ohrabrenja Prištini ili bolje da kažemo — šargarepe, da pristupi daljim razgovorima sa Srbijom o normalizaciji odnosa, formiranju ZSO i daljim pregovorima sa EU o članstvu,“ objasnio je Janjić.

Po njegovim rečima, dobijanje vizne liberalizacija ne znači ono što pojedinci u Prištini predstavljaju, a to je da im neće trebati vize ni za zemlje koje nisu priznale Kosovo:

„Kod Evropljana uvek postoje dve varijante. Da zemlje koje nisu priznale Kosovo i dalje traže vize, a moguće je i da kažu da u ime zajedničke politike prihvataju kosovske pasoše, što i dalje ne znači priznanje Kosova“, navodi Janjić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.