Jahjaga u Tirani: Nismo ostali robovi istorije, napred kao dve suverene države

"Albanija je bila i nastavlja da bude prisutna u mislima svakog 'Kosovara'. Ona je istorijska uspomena i iskustvo koje nas je formiralo, ono što nas je učinilo onim što smo danas. Moja prva sećanja iz detinjstva su puna slika bližnjih koji trče od jednog ćoška sobe na drugi kraj kuće, kako bi uhvatili talase Radio Tirane, improvizovanih antena, kako bismo uhvatili maglovit prizor Albanije na ekranu, knjige, koje su se prenosile iz jednih ruku u druge i koje smo u tim mračnim noćima, punim straha, sakrivali gde god smo mogli," rekla je danas u svom govoru na svečanoj sednici Skupštine Albanije u Tirani kosovska predsednica Atifete Jahjaga, naglašavajući da se Kosovo svrstalo na "pravednu stranu istorije". 

Kosovo i Albanija su "dve zemlje" koje imaju mnogo toga zajedničkog. Kosovo bez Albanije ne bi bilo ono što je danas, a bez Kosova ni Albanija ne bi bila kakva je, rekla je  Jahjaga. 

Jahjaga je rekla da se "prvo upoznavanje" između Kosova i Albanije dogodilo "u najmračnijem dobu i ujedno u najslavnije vreme Kosova", onda "kada su nas naterali da okrenemo leđa našoj otadžbini".

"Vaše kuće, postale su i naše kuće," naglasila je Jahjaga.

"Danas, na ovom istorijskom mestu, došla sam kako bih vam prenela zahvalnost građana Kosova. Njihova Albanija, vaša Albanija, naša Albanija, čitav je vek održavala živim njihov san o slobodi i nezavisnosti, san o nezavisnoj, modernoj i demokratskoj državi. I danas, Albanija nam pomaže da ostvarimo taj san," rekla je Jahjaga, dodavši:

Ceo govor Atifete Jahjage u skupštini u Tirani možete pročitati OVDE


Svi Albanci u EU

"Jedna zemlja. Jedna narod. Jedan san," bio je moto poslednjeg zajedničkog sastanka albanske i kosovske vlade 23. marta ove godine, takođe u Tirani, koji je odabrao albanski premijer, Edi Rama.

Sednica je tada u kosovskim medijima opisana kao "istorijska" a na njoj su potpisana tri sporazuma, tri protokola i četiri memoranduma između dve vlade od kojih su za kosovsku vladu ključni sporazumi o bezbednosti, obrazovanju, finansijama, poljoprivredi, trgovini i kulturi. 

Na okruglom stolu za kojim su sedeli ministri kosovske i albanske vlade, bila je postavljena zastava Evropske unije, dok se u sredini nalazio trodimenzionalni orao, što je simbolizovalo sve Albance unutar EU.

"Kao nikada pre, naša postignuća, sa obe strane granice su izvanredna. Dvadeseti vek je započeo stvaranjem Albanije kao države, a završen oslobođenjem Kosova." 

Nakon jednog veka podrške, Albanija i Kosovo stoje "rame uz rame kao nezavisne države", ali ujedinjene u težnji da postanu neodvojiv deo ujedinjene Evrope i da pronađu rešenja za sve probleme koje su Kosovo i Albanija nasledili tokom istorijskih procesa kroz koje su prošli, rekla je dalje Jahjaga. 

"Mi nismo ostali robovi istorije, idemo napred, kao dve nezavisne i suverene države, naglasila je.

Jahjaga je govorila o "nesalomivim" vezama između Albanije i Kosova i pozvala na dalje produbljivanje saradnje:

"Veza između dve naše države je nesalomiva. Ona je istorijska, etička, kulturna, primarna i ona nikada ne treba da bude zasnovana na simbolima. Dakle, danas pozivam na produbljenje saradnje između Albanije i Kosova, posebno na polju ekonomije i kulture, gde imamo potrebu za otvorenijom komunikacijom."
 
O Kosovu je govorila kao o izvoznom faktoru stabilnosti, "autentičnoj demokratiji" sa "univerzalnim vednostima – prava čoveka i garancije za njihovu zaštitu" , "zemlji" koja "uliva nadu", čiji građani koračaju sa "nadahnjujućom dinamikom", "kući za sve", gde su građani "slobodni da kažu ko su", velikom poslu ka "religijskoj harmoniji".

"U slučaju Kosova i u Ustavu, mi smo svrstani na pravednu stranu istorije," naglasila je Jahjaga. 

Jahjaga boravi u dvodnevnoj poseti Albaniji na poziv predsednika ove zemlje – Bujara Nišanija. Nju su danas u palati "Brigada" dočekali uz najviše državne počasti – počasnom gardom i intoniranjem himne Kosova i Albanije. 

Jahjaga se tête-à-tête sastala sa Nišanijem da bi potom održala sastanke i sa albanskim ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Memljijem Krasnićijem, ministarkom trgovine i industrije, Hikmetom Bajrami i ministrom poljoprivrede, ruralnog razvoja i upravljanjem voda, Edmondom Panaritijem.  

Podsetimo, predsednik Albanije Bujar Nišani ocenio je ranije danas tokom Jahjagine posete da je pristajanjem na stvaranje Udruženja opština sa srpskom većinom, Srbija de facto priznala nezavisnost Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.