Jahjaga: Ispunićemo obavezu formiranja Specijalnog suda

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Pod naslovom ”Počinje pritisak za što brže formiranje Specijalnog suda”, prištinski mediji izveštavaju o razgovoru kosovske predsednice Atifete Jahjage sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland.
 
 
U saopštenju iz Jahjaginog kabineta, navodi se da je ona u telefonskom razgovoru sa Nulandovom rekla da će Skupština Kosova ispuniti svoje obaveze oko formiranja tog suda za ratne zločine OVK. 
 
Specijalni sud treba da bude otvoren u Holandiji, a očekuje se da će neki visoki zvaničnici OVK biti optuženi za zločine počinjene tokom i posle rata vođenog od 1998. do 1999. na Kosovu. 
 

Pročitajte još: 

Kako je naveo BIRN, pozivajući se na izvore EU, taj sud će razmatrati slučajeve na osnovu nedavno objavljenog izveštaja Specijalne istražne radne grupe EU, u kojem se navodi da će se neimenovani zvaničnici OVK suočiti sa optužbama za progon Srba, Roma i kosovskih Albanaca za koje se verovalo da sarađuju sa režimom u Beogradu.

 
Skupština Kosova je u aprilu, sa više nego dvotrećinskom većinom, usvojila zakon kojim se predviđa osnivanje specijalnog suda za ratne zločine, koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.
 
Tadašnji kosovski premijer Hašim Tači ocenio je to kao ”nepravedno” i ”velikom uvredom za Kosovo”, ali je dodao da Priština nema realnu alternativu. On je, u obraćanju poslanicima, rekao da bi druga opcija bila formiranje takvog tribunala za ratne zločine odlukom Saveta bezbednosti UN. 
 
Proces formiranja suda, što se očekivalo do januara 2015. godine, usporen je zbog izbora na Kosovu u junu, nakon kojih je prošlo pola godine dok se nije formirala vlada.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.