Jablanović tvrdi da CIK-ov izveštaj nije tačan

Aleksandar Jablanović o rezultatima liste “Srpska”, mogućem broju poslanika ove liste u kosovskoj skupštini i izveštaju Centralne izborne komisije (CIK) o izlaznosti, za koji tvrdi da nije tačan.

Predsednik liste “Srpska”, Aleksandar Jablanović, izjavio je danas medijima u Severnoj Kosovskoj Mitrovici da očekuje da će ova lista preći cenzus, te da će konačan broj poslanika ove liste zavisiti od podele mandata u kosovskoj skupštini.

„Ja svakako očekujem da lista „Srpska“ pređe cenzus od 5%. Samim tim što broj izašlih birača sa kojima CIK operiše daje nam za pravo da smo prešli daleko iznad tog broja od 5%. Mi računamo da će naš ostvareni rezultat na kraju iznositi između 7% i 9%. Od podele mandata za Skupštinu Kosova i Metohije zavisiće koliko će poslanika tačno koja lista imati,“ rekao je Jablanović i dodao da će oni do kraja insistirati da se podela mandata obavi na osnovu Zakona o opštim izborima.

Aleksandar Jablanović je takođe rekao da je lista "Srpska" prema dosadašnjim rezultatima CIK-a na severu osvojila 9.972 glasa: „Ono što je za sada obrađeno govori nam da je na Severu za sada lista „Srpska“ dobila 9.972 glasa, a druga srpska lista PDS – 607 glasova. Ponavljam, to nisu potpuni podaci i mi te potpune podatke očekujemo u narednih nekoliko dana.“

Jablanović je objasnio da, uzimajući u obzir da je na Severu glasalo preko 15.000 Srba, te da u izveštaju CIK-a nisu uračunata i raseljena lica iz centralne Srbije koja su glasala, CIK-ov izveštaj prema kojem je na jučerašnjim izborima glasalo 23.000 Srba, nije tačan.

„U izveštaju koji je Centralna izborna komisija u Prištini plasira u javnost, pominje se da je svega oko 23.000 Srba izašlo na izbore. To nije istina. Prvenstveno zbog toga što u taj broj nije uračunat birački materijal sa Severa Kosova i Metohije i birački materijal koji je preko Komesarijata za raseljena lica dopremljen iz centralne Srbije. Znači, samo iz centralne Srbije, po našim informacijama, ima oko 12.000 listića gde su raseljeni Srbi glasali, i sa Severa uzmite u obzir ovih preko 15.000 glasova,“ rekao je Jablanović i dodao da mora da ukaže na bitnu činjenicu, a to je da tokom jučerašnjeg dana nije bilo ni jednog incidenta, da su Srbi sačuvali jedinstvo i konačno pokazali da na Kosovu i Metohiji problem nisu Srbi ni severno, ni južno od Ibra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.