Jablanović: Srpska lista samo sa nealbancima

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović rekao je da ta lista nastupa samostalno u Skupštini Kosova i sarađuje samo sa nealbanskim partijama.
 
”Tu se pre svega misli na Bošnjake, Aškalije, Gorance, Rome, Egipćane”, rekao je Jablanović i dodao ”da će sa njima da budu jedan blok u Skupštini Kosova i Metohije od dvadeset poslanika i činiće relevantnu političku snagu koja će zastupati građane na KiM čiji su interesi u nekim delovima malo drugačiji od većinskog albanskog naroda”, rekao je Jablanović.
 
On je istakao da Srpska lista na političkoj sceni nema političkog partnera i sa političkim strankama kosovskih Albanaca održava stalne kontakte i inicijativa Srpske je potpuno drugačija od one koju su pokrenule partije koje su članice opozicionog bloka. 
 
Jablanović je podsetio da se ”inicijativa” ”Srpske” ogleda u pokretanju saradnje između njihove liste i poslanika nealbanskih partija i ponovio da nema nikakve saradnje sa partijama Hašima Tačija i Ise Mustafe, i da Srpska lista sarađuje samo sa poslanicima iz redova nealbanskih zajednica. 
 
”Naša ideja je da se kao poslanici iz redova nealbanskih zajednica obratimo predsednici Kosova, da je zamolimo da Ustavni sud definiše presudu u kojoj se kaže da su poslanici u Skuštini dužni da nađu i izaberu predsednika, što nama nije baš najjasnije na koji način” pojasnio je Jablanović. 
 
Upitan kada se očekuje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Jablanović je rekao da oni čine sve da što pre dođe do raspleta krize na Kosovu. 
 
”Pored političkih procesa koji su u blokadi to su neki drugi procesi koji polako oživljavaju. Kako je politička blokada u Pšrištini sve dublja, tako se neki drugi procesi oživljavaju”, rekao je on i podsetio na pisanja grafita na imanju manastira Dečani, učestale napada na kuće Srba starosedelaca….”. 
 
Srpska lista i dalje ima jasan i principijelan stav koji je formirala sa Vladom Srbije – da neće podržati blok u kome je pokret Samoopredeljenje, koji se otvoreno protivi saradnji sa Beogradom.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.