Jablanović: Od uranijuma umiru i Srbi i Albanci

Mi ćemo večito pamtiti naše heroje i nećemo ih zaboraviti, ne samo 24. marta, nego svakog dana i na svakom mestu, poruka je koju je pored spomenika palim borcima 1998-2000 u Leposaviću poslao gradonačelnik ove opštine Dragan Jablanović.

On je rekao da danas, šesnaest godina nakon bombardovanja, nema napretka, te da i Srbi i Albanci imaju štete, ukazujući na posledice NATO bombardovanja.

„Uzalud je bilo bacanje 50 hiljada tona bombi, osiromašenog uranijuma, od kojeg svakodnevno umiru svi. Uranijum ne poznaje ni naciju, ni veru – nego utiče na život i zdravlje svih ljudi koji se nađu na tom prostoru. Zato ova bitka mora da bude nauk, ne samo svetskoj alijansi, nego svim ostalim – da nikada ne posegnu za ovakvim nečim. Jer to samo donosi još veće zlo, koje ostaje kolektivno upamćeno u svesti svih naroda ove naše planete,“ izjavio je Jablanović tokom obraćanja medijima.

Oni baciše bombe, potrovaše, pobiše, odoše – i nazvaše akciju milosrdnim anđelom

Parastos žrtvama rata iz opštine Leposavić, kod spomenika palim borcima, nedaleko od zgrade opštine, služilo je tamošnje sveštenstvo.

Prota Milomir Vlašković je tokom obraćanja okupljenima poručio da ni nakon šesnaest godina, nema ni mira, ni slobode, i da nije bolje ni Srbima, ni Albancima, podsećajući tom prilikom na masovne migracije pripadnika albanske zajednice.


„Oni baciše bombe, potrovaše, pobiše, odoše – i nazvaše akciju milosrdnim anđelom. I izdejstvovaše mir i nama i našim komšijama Albancima… Ali ne vidim taj mir i ne vidim tu slobodu. Kome je bolje – njima, nama? Nikom bolje nije. I kod njih se umire i razboljeva i oni odlaze… Ali žrtve ne mogu i ne smeju nikad da se zaborave. Neka gospod ovim ljudima, što dadoše svoje najsvetije dare gospodu – živote svoje, neka im gospod da mira. Neka gospod da utehu njihovim familijama, znajući zašto su pali,“ rekao je prota Vlašković.


Obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja u centru Leposavića prisustvovalo je stotinak građana ove opštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.