Izmeštena gimnazija „Sveti Sava“ u Goraždevcu obeležila 110 godina rada

FOTO: Radio Goraždevac

Gimnazija „Sveti Sava“ iz Peći sa sedištem u Goraždevcu obeležila je 110 godina postojanja i rada, kao i 24 godine rada u Goraždevcu.

Svečanim programom obeležen je značajni jubilej gimnazije „Sveti Sava“ u Goraždevcu koja je u prethodih 110 godina iznedrila brojne generacije učenika.

Pored učenika, profesora i direktora škole Žarka Portića, jučerašnjoj svečanosti obeležavanja prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov koja je gimnaziji čestitala jubilej.

Ona je najboljim učenicima uručila laptopove, a direktor škole je uručio zahvalnicu u ime škole za značajan doprinos.

Jedna od onih koja je završila gimnaziju u Goraždevcu je i Bojana Jandžiković, koja sada radi na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

„Ratna dešavanja su prekinula 1999 god. naše želje da mi upišemo gimnaziju u Metohiji i ostanemo u Peći. Zahvaljuci seljanima koji su ostali, gimnazija je nastavila da radi ovde u prostorijama škole ‘Janko Jovićević’. Moja generacija je bila ta posleratna generacija 1999. god. Tada nama ništa nije falilo, osim te slobode koju tog trenutka nismo imali“, kazala je Jandžiković.

Direktor Gimnazije Žarko Portić istakao je da je ovo veliki dan.

“Veoma značajan jubilej, proslavili smo 110 godina u nadi da će se uvek ovde slaviti postojenje i da će trajati gimnazija Sv. Sava. Samo da napomenem da je osnovana 1913. godine ukazom kralja Nikole. Srbija i dalje stoji uz nas. U našem istrajavanju, bez Srbije zaista ne bismo mogli da opstanemo”, naglasio je Portić.

U okviru programa proslave otvorena je i izložba radova Milića Milićevića.

Pećka gimnazija je osnovana 1913. godine i najstarija je gimnazija na Kosovu i Metohiji, a takođe i jedna od najstarijih gimnazija u Srbiji. Do 1999. godine je funkcionisala u gradu Peći, a nakon 1999. godine i progona srpskog stanovništva iz ovog grada, ova gimnazija nastavlja svoj rad u Goraždevcu.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.