Izložba slika „Identiteti“ Maje Todić u Gračanici

Maja Todić
FOTO: Dom kulture Gračanica

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić pod nazivom „Identiteti“, biće otvorena u utorak od 19.00 časova u Galeriji Doma kulture u Gračanici.

Ova umetnica koja je diplomirala, a potom i završila master studije na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u K. Mitrovici, izlagala je do sada šest puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi.

Pesnik i književni kritičar, Žarko Milenković, govoreći o stvaralaštvu Todić poručuje da detalji sa fresaka kosovskih i metohijskih crkava „žive na njenim platnima i sa njenim modernim slikarskim izrazom čine koherentnu sadržajnost“.

„Baš kao što su freske Gračanice čekale vekovima da otkriju svoje boje, Todićeva na svojim platnima koristi žive, tople boje, koje ukazuju na radost života, na nepobedivost duha, nasuprot svem mraku u kojem je stvarala“, ističe Milenković.

Maja Todić je dobitnica nagrade „Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture Gračanica. Urednica je likovnih programa u Domu kulture „Gračanica”. Selektor je likovnih kolonija „Vidovdan” i „Jesen u Prizrenu” i brojnih grupnih izložbi stvaraoca sa KiM.

Član je umetničkog saveta i žirija za nagradu „Longin” za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti koja se dodeljuje u okviru Vidovdanskih svečanosti. Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Kulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

Izložbu ove umetnice organizuju Galerija umetnosti Prištine i Dom kulture „Gračanica“. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.