Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića sutra u Gračanici

Foto: Dom Kulture Gračanica

Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića pod nazivom „Preko Pepela“ biće otvorena sutra od 19 časova u galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Izložba se održava u okviru proslave jubileja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedamsto godina od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Ova gračanička izložba sa prevashodno kosovskim motivima, koju čine 65 slika i 6 skulptura nastala je pre trideset godina.

„Pepeo je materijal pogroma, a kosovskom pogromu autor posvećuje dominantan niz motiva – vatre i njenih pojavnih oblika. Kao da se slike vraćaju u svoj zavičaj, gde je njihova drama boja analogna drami postojanja“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

Umetnički kontest izložbe su hramovi, freskoslikarstvo, epska i teološka duhovnost, što je ujedno i deo okvira svetosavsko-nemanjićke i njegoške tradicije.

Autor ove izložbe Predrag Dragović (1953) završio je fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo u Beogradu. 1980 godine stekao je  status slobodnog umetnika kada je i postao član ULUS-a. Tokom svog rada stvorio je celine slika, crteža i grafika: aktova, pejzaža, kompozicija iz Starog Zaveta i Novog Zaveta. Njegovo stvaralaštvo se može svrstati i u velike cikluse, serije slika, kojima se povremeno ponovo on i vraća: Sveci i Serbi, Sveti Sava, Vrhovi ( planinski pejzaži), Kostići Likovno čitanje Gorskog venca, portreti srpskih pesnika (…). Dragović je takođe i realizovao pesmo grafike sa Matijom Bećkovićem, Rajkom Petrovim Nogom i Draganom Lakićević.

Pokrovitelj izložbe je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i opština Gračanica, a organizuju je Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.