Izložba "Portret disidenta": Strah kao inspiracija

"Svestan sam svojih mogućnosti i znam koliko daleko mogu da idem. Svrhu pronalazim u stvaranju i tu najbolje prepoznajem sebe, drugačije ne znam da se izrazim," ovim rečima mladi umetnik Vuk Đurić otvorio je svoju prvu samostalnu izložbu "Portret disidenta" u Kosovskoj Mitrovici. Poznat pod pseudonimom "Endo" pod kojim stvara i pečatira svaki osvanuli grafit i mural u ovom gradu, Vuk je svoje "ulične zapise" preneo u prostorije galerije "Aquarius", čiji su zidovi odisali njegovim slikama, crtežima, muralima i instalacijama. Mitrovčani će biti u prilici da još danas uživaju u stvaralaštvu Istočanina, koji trenutno živi u Čačku, a koga su studije i želja za obrazovanjem dovele na Sever KiM-a. O njegovom umetničkom daru govorila je profesorica na Fakultetu umetnosti Ljiljana Šunjevarić-Ajbajmer.​

"Čitav proces Vukovog stvaralaštva sadržan je u  njegovoj knjizi za diplomski rad, čiji sam ja recenzent, i koja je zapravo i inicirala ove portrete. Kada sam upoznala Vuka, bavio se street art-om, a njegova težnja je bila ulepšavanje života drugih, jer su gradovi bili previše mračni," ovako Vukove početke opisuje Šunjevarić-Ajbajmer.

Kako kaže, nastali portreti disidenta podsećaju na određenu vrstu dadaizma i potpuno su utopijski.

"Elementi bunta, dekadencije ili negacije u crtežima Vuka Đurića usmeravaju na tumačenje portreta kao definicije sušte slike opisa ličnosti. Ovakvim tumačenjem mogli bi da razumemo spoljašnost slike prikaza kao faktičku realnost, i što je zapravo slučaj u street art grafitima i važno polazište Đurićeve poetike," navodi Šunjevarić-Ajbajmer.

"Naziv portret disidenta jasno određuje samog autora, jer je on zapravo disident u odnosu na sopstveni angažman u okviru street art-a. Razumljivo je precizno upućivanje posmatrača na unutrašnje definisanje emotivne ironije i osećanja kao suočavanja  sa samim sobom," dodaje.  

Pokvareni zubi, razrogačene oči, zakržljale uši

O svojim radovima, mladi umetnik rekao nam je sledeće:

"Pozadina svega ovoga jesu grafiti i na svim ovim radovima sam pokušao da odradim simulaciju zida nekim segmentima. Radio sam i simulaciju potpisa kao prvi uvid u grafite."

Na mnogobrojnim crtežima, slikama, muralima i instalacijama koje se nalaze na zidovima ove gradske galerije preovlađuju strukture prikazane postupkom "kolažne citatnosti" –  pokvareni zubi, razrogačene oči, zakržljale uši.

Strah kao sastavni deo života

Autora smo pitali kakve se poruke kriju iza njegovih slika.

"Zubi su moja najveća fobija generalno. Crteži su nastali upravo iz te fobije, osećaja panike kada pomislim na zube jer ih smatram najosetljivijim i najintimnijim na telu čoveka. Kontekst je ružan jer se ja tako osećam. To sam ja, tako se trenutno osećam i one odražavaju moj strah, i mislim da svako može da se pronađe u ovim radovima. To je neko moje viđenje portreta čoveka – strah kao sastavni deo života," objašnjava Vuk.

Vuk je uličnom umetnošću počeo da se bavi još kao, kako kaže, klinac u osnovnoj školi. 

"Bilo mi je zanimljivo da crtam grafite po zidovima i slušam neku dobru muziku. To mi je bilo pokretač, nisam ni sanjao da će ispasti ovako. Moje sposobnosti su se razvijale i rasle zajedno sa željom da napravim nešto bolje, nešto više. Sada je to dostiglo neki nivo gde sebe i svoje emocije izražavam kroz crteže," dodao je.

Od svih grafita kojima je krasio zidove zgrada i objekata, najdraži mu je grafit Sahara – pustinja koja prikazuje prazninu Kosovske Mitrovice leti, kada grad napuste studenti i odu svojim kućama.

Inspiracija za stvaranje mu je ljubav prema street art-u i, kako kaže, jedino u tome vidi sebe i svrhu svog bivstvovanja.

"Najveća svrha mog postojanja trenutno je da stvaram. Svestan sam svojih mogućnosti i znam koliko daleko mogu da idem. Svrhu pronalazim u stvaranju i tu najbolje prepoznajem sebe, drugačije ne znam da se izrazim,"objasnio je ovaj mladi "ulični slikar".

Vuk Đurić rođen je 1992. godine u Istoku. Trenutno živi u Čačku. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku Grafički dizajn, u klasi profesora Estera Milentijevića. Pohađa master studije na istom fakultetu. Izlagao je na više grupnih izložbi, a učesnik je i na mnogim festivalima grafita. Jedan je od značajnih predstavnika srpske "ulične umetnosti" (street art), a njegovi murali i grafiti ukrašavaju zidove velikog broja objekata u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u Gračanici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.