Izgorio automobil novinarke portala KoSSev: “Nije za očekivati da ćemo i o ovom događaju imati saznanja, barem ne od policije.”

Izvor: Fairpress.eu (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U utorak, 24. studenoga o.g. rano ujutro u Sjevernoj Mitrovici izgorio je automobil novinarke portala “KoSSev” i direktorice nevladine organizacije “Centar za razvoj zajednica”, Nevenke Medić. Uzroci još nisu poznati, iako su neki mediji prenijeli informaciju kako je došlo do samozapaljenja uslijed kvara na električnim instalacijama. Valja napomenuti kako ovo nije prvi incident koji se dogodio redakciji Kosseva. U lipnju je na prostor redakcije pucano iz vatrenog oružja, dok je krajem kolovoza njihova novinarka, Svetlana Jevtić fizički  i verbalno napadnuta, o čemu je Fairpress ranije pisao.

Urednica portala “KoSSev”, Tatjana Lazerević istaknula je za Fairpress kako se još ne može s apsolutnom sigurnošću tvrditi da se radi o napadu na novinarku, jer su neki od vatrogasaca koji su prvi stigli na teren kako bi ugasili vatru, pretpostavili da se radi o samozapaljenju. Naglasila je kako se policija još uvijek nije izjasnila. Ipak, podsjetila je kako je ovo već treći u nizu incident vezan za redakciju portala “KoSSev” u posljednjih šest mjeseci:

"Podsjećam vas da je krajem kolovoza službenica Kosovske agencije za imovinu, Pravda Božović fizički i verbalno nasrnula na novinarku KoSSev portala, Svetlanu Jevtić. Na prostorije redakcije, u noći između 10. i 11. lipnja, pucano je iz vatrenog oružja, a počinitelji do danas nisu pronađeni."

Pročitajte još: 

Kosovska Mitrovica: Zapaljen automobil novinarke KoSSeva​

UNS i DNKiM: Istražiti da li se automobil novinarke KoSSeva samozapalio ili je u pitanju napad

Nadalje, Lazarević se osvrnula na slične slučajeve paljenja automobila u Kosovu te na rad policije na otkrivanju počinitelja takvih djela:

"Naglašavam i to da je zapaljen i automobil sina poručnika kosovske policije, Zorana Radulovića, opet na sjeveru Kosova. U posljednjih nekoliko mjeseci, u Kosovskoj Mitrovici i na sjeveru Kosova dogodila se serija paljenja automobila, a u nekim slučajevima iz policije su dane informacije da je došlo do samozapaljenja. Ono što najsigurnije mogu reći jest to da kosovska policija ne otkriva počinitelje kaznenih djela, odnosno uzroke nesreća, uz koju ne funkcionira niti sistem pravosuđa."

"Nije za očekivati da ćemo i o ovom događaju imati saznanja, barem ne od policije. Što se motiva tiče i rada naše kolegice, mogu reći da ni ovoga puta ne spekuliram o mogućem motivu. Portal KoSSev, iako najmlađi medij na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, već je kod značajnog broja čitatelja postao simbol za pravovremenu, točnu, sveobuhvatnu, dakle, necenzuriranu informaciju i tumačenje aktualnih događaja i procesa na Kosovu i Metohiji. Odbijam povjerovati i prihvatiti da bi ovo bio mogući motiv za bilo kakav napad na našu redakciju," zaključila je Tatjana Lazarević za Fairpress.

Novinarka Nevenka Medić za Fairpress je izjavila kako i dalje nema saznanja o tome zbog čega joj je automobil izgorio, budući da se to dogodilo u njezinom odsustvu, a od policije i nadležnih organa još uvijek nije dobila nikakvu informaciju. Dodala je:

"Kako ni poslije napada na kancelariju našeg portala nismo dobili zvanični izvještaj, nismo dobili informaciju o tijeku istrage niti smo kontaktirani po bilo kojoj osnovi, mogu pretpostaviti da će se i u ovom slučaju, kao i u prethodnom, sve završiti na ekspresno brzom uviđaju."

Iz Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zatražili su od nadležnih na Kosovu da istraže okolnosti pod kojima je izgorio automobil novinarke portala “KoSSev”, Nevenke Medić te su ih pozvali na objavljivanje javnog priopćenja o rezultatima istrage. Podsjetili su na prethodne napade na redakciju gore navedenog portala te zatražili da se istraži radi li se o još jednom napadu u nizu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.