Kosovski parlamentarni izbori 2019. u brojkama

Foto: KoSSev

Završeni su sedmi po redu vanredni parlamentarni izbori na Kosovu. Iako su dugi krizni periodi političkog zastoja oko formiranja vlade gotovo tradicija na Kosovu, čini se da će ovog puta do formiranja vlade doći u predviđenom roku. Iako glasovi iz kosovske dijaspore, kao ni uslovni glasovi još nisu pobrojani, čini se da će mandatar za formiranje vlade biti lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Na osnovu 95,64% obrađenih biračkih mesta, na Kosovu je juče na 2.547 biračkih mesta glasalo 803.723 hiljada ljudi, od čega je oko 5% (odnosno 39.051) nevažećih listića.

Iako se radi o preliminarnim rezultatima, najverovatniji pobednik ovih izbora biće pokret Samoopredeljenje sa 25,76% osvojenih glasova. Pretvoreno u glasače, za Samoopredeljenje je glasalo 197.134 ljudi.

Mada blagi favorit predizbornih anketa, na drugom mestu po broju glasova nalazi se još jedna opoziciona stranka – LDK i to sa osvojenih 25,06% glasova.  Međutim, razlika između prvoplasiranog Samoopredeljenja i LDK broji samo nekoliko hiljada, zbog čega je i dalje moguća promena u plasmanu ovih stranaka.

S druge strane, neizvesnosti nema kada su srpske partije u pitanju. Apsolutni pobednik izbora u srpskim sredinama je Srpska lista koja je po izjavi njenog predsednika, Gorana Rakića osvojila preko 98% glasova u opštinama sa srpskom većinom. Srpska lista je nakon obrađenih 95,64% biračkih mesta osvojila 47.633 (6,22%) glasova. I bez informacija koje uključuju glasove raseljenih lica i uslovne glasove, Srpska lista je već pri ovom uzorku osvojila više glasova negu u prethodnom izbornom ciklusu 2017. Tada je Srpska lista osvojila 44.499 glasova.

U nastavku pogledajte tabelu sa detaljnim informacijama o broju glasova svakog od 25 političkih subjekata koji su se kandidovali za Skupštinu Kosova.

Izlaznost na ovim izborima bila je nešto preko 44%, a tokom čitavog dana, po izlaznosti su prednjačile srpske sredine. Tako je najveća izlaznost na čitavom Kosovu zabeležena upravo na Severu, u opštini Zubin Potok, gde se odazvalo 57% birača. Potom sledi takođe srpska sredina –Štrpce (55%) koja je izjednačena sa Prištinom (55%). Sve rezultate izlaznosti kao i precizan broj izašlih pogledajte u tabeli u nastavku.

Za glasove 1,934,868 upisanih birača (ukupno stanovnika od 2011. godine – 1.739.825) nadmetalo se 25 političkih subjekata, od čega 20 partija, 4 koalicije i jedan nezavisan kandidat. Ukupan broj kandidata koji su se borili za jedno od 120 mesta u kosovskoj skupštini je 1067.

Kada su srpski politički subjekti u pitanju, za glasove 117,808 birača upisanih u srpskim sredinama, nadmetale su se tri partije i jedna koalicija.

Novina u ovom izbornom ciklusu je što je odlukom Centralne izborne komisije glasačima ovoga puta bilo zabranjeno da glasaju sa srpskim dokumentima. Usled ove odluke, glasači koji su 2013. uključeni u kosovski birački spisak na osnovu srpskih dokumenata, uprkos tome što se nalaze na biračkom spisku, nisu mogli da ostvare glasačko pravo ukoliko nisu posedovali kosovska dokumenta.

Kako je došlo do raspisivanja izbora

Skupština Kosova raspuštena je krajem avgusta a nakon što nije pronađen mandatar koji bi mogao da formira novu većinu nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Haradinaj je ostavku podneo zbog, kako je objasnio, poziva Specijalnog suda za ratne zločine da u svojstvu osumnjičenog da iskaz. Kako će kasnije objasniti njegov brat, Daut Haradinaj, poziv suda uručen je Ramušu zbog njegovog odbijanja da ukine takse od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH. Takse su najveća zaostavština vlade Ramuša Haradinaja i potez koji je u potpunosti blokirao dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Međutim, uprkos skoro jednogodišnjoj obustavi pregovora, u poslednjim nedeljama zapažena je diplomatska aktivnost SAD koje su najpre imenovale specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, Metjua Palmera, a potom i specijalnog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela. Do imenovanja poslednjeg došlo je usred spekulacija o mogućem nastavku dijaloga do kraja ove godine i postizanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine, što je, kako su saopštili iz Stejt Departmenta, i zadatak Palmera i Grenela.

Izborni dan koji je KoSSev prenosio UŽIVO OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.