Izbeglice iz Preševske doline traže pomoć da se vrate kući

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Jun 1999. godine, pre 16 godina, stanovnici sela Bujanovca, pograničnih sela opštine Preševo, poznatiji kao Karadak i sela u opštini Medveđa pamtiće kao jeziv mesec u istoriji ovog područja.

Na ovaj dan, navodi pokret "Vatra", u ovim mestima su albanski stanovnici proterani, iseljeni, iseljeni pod pritiskom i nasiljem srpskih policijskih snaga, a kraj iseljenja i preseljenja je bio krajem juna 1999. godine.

Tako da je od 10. juna 1999. do 25. juna 1999. godine iz tri opštine raseljeno 10,783 albanskih stanovnika koji su, ili pobegli, ili otišli u opštinu Gnjilane, a ostali tražili rešenje za svoju situaciju u Prištini, Kosovom Polju, Kamenici itd.

Pokret "Vatra" u spomen na taj događaj kaže da želi da međunarodni politički faktor i lokalna samouprava naprave potez za povratak proteranih stanovnika u svoje domove.

"Mi tražimo da se investira samo 10 odsto od uloženih sredstava za povratak Srba na Kosovo i bićemo srećni i zadovoljni. Poznato je da Vlada Srbije ulaže više od 200 miliona evra godišnje da bi imala Srbe na Kosovu i nije dovoljno ako Vlada Kosova i međunarodni faktor izdvajaju milione za to.

Za povratak Albanaca na Kosovo do sada nije uložen ni cent od bilo koga, a Republika Kosovo ovoj populaciji ne priznaje ni status izbeglica. Mi se nadamo da će vremenom međunarodni i albanski faktor u celini da shvati da su Bujanovac, Preševo i Medveđa deo Kosova i da proterani stanovnici moraju da se vrate u svoje domove," kaže se između ostalog.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.