Iz Fonda za Sever 2.5 miliona evra za četiri severne opštine

Upravni odbor kosovskog fonda za razvoj dodelio je danas, na sastanku u Prištini, preko 2.5 miliona evra opštinama na Severu Kosova, saopštila je Kancelarija Evropske unije na Kosovu. Severnoj Mitrovici dodeljeno je preko 900.000 evra, Zvečanu približno 500.000 evra, Leposaviću 140.000 evra, dok je opština Zubin Potok dobila gotovo milion evra. Ovaj novac prikupljen je od poreza i taksi naplaćenim na integrisanim prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak. Do sada je prikupljeno preko 8 miliona evra.

Novčana sredstva dodeljena opštini Severna Mitrovica biće iskorišćena za izgradnju sportske hale, a opština Zvečan će svoja sredstva iskoristiti za tri projekta – podršku organizacijama civilnog društva kroz sportske i kulturne aktivnosti, razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i za razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava i održive poljoprivredne proizvodnje.

Opština Zubin Potok, koja je ovog puta dobila najviše sredstava, dodeljeni novac iskoristiće za tri projekta – izgradnju bazena za plivanje i obnovu sportske hale, kao i za obnovu lokalnih puteva, a opštini Leposavić za kupovinu opreme za obdanište u Lešku.

Pročitajte još: 

Iz Fonda za Sever 1,5 milion evra za novi vatrogasni centar, mala i srednja preduzeća i novu opštinu

Sporazum o carinama i Fond za Sever

Kako navode iz Kancelarije EU, opštine sa Severa su predale više koncepta za projekte, koje bi trebalo razviti u predloge projekata, a koji će biti razmotreni na sledećem sastanku Upravnog odbora fonda – u januaru naredne godine.

Upravni odbor fonda za razvoj je i u septembru izdvojio 1.6 miliona evra za Severnu Mitrovicu, za izgradnju vatrogasnog centra, podršku malim i srednjim preduzećima, kao i za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju nove zgrade opštine, dok je Zvečanu u novembru dodeljeno 350.000 evra za eksproprijaciju zemljišta za pristupni put do deponije.

O radu Fonda za razvoj Severa odlučuje Upravni odbor na čijem čelu je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kosovski ministar finansija Avdulah Hoti, a u ime srpske zajednice – Danijela Zubac.Fond za Sever uspostavljen  je tokom četvrte runde dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu 17. januara 2013. Osnova za formiranje ovog fonda je sporazum o integrisanim graničnim prelazima, postignut 4. decembra 2012. Fondom rukovodi tročlani odbor u kojem je jedan predstavnik srpske zajednice, predstavnik kosovske vlade, odnosno ministar finansija, kao i predstavnik EU. Kao rezultat dogovora, Vlada Kosova je predložila amandman na Zakon o budžetu Kosova za 2013, kako bi se sporazum sproveo u delo. Taj amandman glasi: "Sav javni novac prikupljen od robe uvezene iz preduzeća registrovanih u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, kao i one koje su namenjene za potrošnju u ovim opštinama, u trenutku ulaska na Kosovo preko carinskog prelaza Jarinje (tačka 1) i Brnjaka (tačka 31) – biće poslat u Fond. Ovaj novac će biti registrovan u Informacionom sistemu finansijskog upravljanja na Kosovu i prosleđivaće se na račun u poslovnoj banci, koji je otvorio SP EU u banci NLB". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.