Ivona Ivanović iz Kuzmina u dijabetičkoj komi: Potreban novac za lečenje u Nemačkoj

Ivona Ivanović iz Kuzmina se već tri godine nalazi u dijabetičkoj komi. Za njeno lečenje u Nemačkoj potrebno je oko 60.000 evra, što ova porodica ne može da obezbedi. Kako bi se što pre našla u rehabilitacionom centru u Nemačkoj, pokrenute su i humanitarne akcije.

Iako je te 2014. godine, samo četiri meseca nakon porođaja, Ivona trebalo da uživa u majčinstvu, to se nije dogodilo. Pala je u hiperglikemijsku komu 28. decembra, iz koje do danas nije izašla. Brigu o Ivoni preuzeli su njeni roditelji, koji uprkos njenom lošem stanju kažu da pimećuju znake poboljšanja.

"Počela je da oseća ukuse, to nije osećala ranije. Počela je da jede, oseća slatko-slano, gorko, šumeće tablete, limun. Doktori nam kažu da je potrebno vreme, ali vreme prolazi, prošle su tri godine. Kod Ivone se dešava da izgovara po nešto, mama ili neke reči," kaže Ivonina majka, Violeta Ivanović.

Ivanovićima su u susret izašle i komšije, Folklor iz Gračanice, kao i Elektro-privreda. Ova porodica je saznala za rehabilitacioni centar u Nemačkoj koji garantuje da će Ivona izaći iz kome.

"Koliko smo čuli, jedna terapija u rehabilitacionom centru u Nemačkoj za nedelju dana košta 3.500 evra samo za Ivonu i to traje tri meseca. Dodatni troškovi su za ženu, jer bi morala da ide sa njom, to bi koštalo oko 60.000, za tri meseca odnosno za jednu terapiju. Mi nismo u mogućnosti da sa našim platama priuštimo to. Možemo samo da preživimo," kaže otac Radovan Ivanović.

"Uz sve Ivonine potrebštine, ona prima tuđu negu i pomoć. Njoj treba 7-8 pakovanja pelena mesečno, hrana, lekovi, sve. Zamolio bih sve ljude koji mogu da pomognu, da daju koliko god mogu. Otvorićemo joj i žiro račun da mogu da uplate kako bi skupili novac za njeno lečenje," dodaje.

Kako bi Ivona što pre započela lečenje u inostranstvu pokrenuta je i humanitarna akcija Srcem za Ivonu

Centar za ekonomski razvoj Gračanice će danas u centru Gračanice od 9 do 14 časova na štandu prikupljati novac. Istog dana će i predstavnici NVO Mlada aktivna Gračanica sa volonterima iz Engleske u Džingis pabu organizovati humanitarno veče.  

"Koncert ćemo održati u Džingis pabu u Gračanici, gazda je izašao u susret i podržava celu akciju, u četvrtak, sa početkom u 21 čas. Očekujemo da što više ljudi dođe i pomogne kolko god može. Nismo stavljali nikakve ulaznice, ali će biti postavljena kutija pa neka da svako ko koliko može, pa da pomognemo Ivoni," navodi Petar Đorđević iz NVO Mlada aktivna Gračanica.

Ivanovići veruju da za njihovu ćerku ima leka, i da će Ivona opet moći da prati odrastanje svog trogodišnjeg sina Luke.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.