Ivanovićevi saradnici: Odbijanje žalbe razočaravajuće, verujemo u pravedan krajnji ishod

Advokatski tim Olivera Ivanovića obavešten je da im nije uvažena žalba kojom je zatraženo od Apelacionog suda da sudija Driton Muharemi ne bude član sudskog veća. U obrazloženju je kratko saopšteno da ne postoji zakonska osnova, kao i da sumnja da on neće biti objektivan, ne postoji.

Kako je za Radio Beograd rekao jedan od Ivanovićevih advokata, Nebojša Vlajić, ova odluka je konačna i na nju nemaju pravo dalje žalbe.

SDP: Verujemo da će krajnji ishod biti pravedan

Da su "sa velikim razočaranjem" primili vest da je Apelacioni sud u Prištini odbio žalbu Ivanovićevih advokata, danas je saopšteno i iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, Pravda". Ipak, nadaju se i veruju da će krajnji ishod žalbenog postupka na presudu, biti pravedan i da će se Oliver Ivanović naći na slobodi.

"Svoje nade polažemo u ostala dva člana sudskog veća, koji su stranci. Još jednom moramo reći i da je EULEX došao na Kosovo i Metohiju da bi uspostavio vladavinu prava i da bi međunarodne sudije sudile u postupcima koji su nacionalno osetljivi, kao i u onima gde su u pitanju teška krivična dela. Nažalost, ovo načelo u postupku protiv Olivera Ivanovića nije ispoštovano," dodaju iz SDP-a.

"Mi nismo zatražili njegovo izuzeće samo zato što je on Albanac, ali pre svega zbog toga, to jest, zbog njegove nacionalnosti. Taj razlog ne bi trebalo ni u jednom društvu da bude razlog za izuzeće sudije. Ali, mi na Kosovu nismo normalno društvo, a zato je i osnovan EULEX-ov sud i zato smo mi predložili da sudsko veće u ovom postupku bude sastavljeno samo od EULEX-ovih sudija. Što se tiče ove odluke, ona je konačna i na nju nije dozvoljeno pravo žalbe. Tako da ćemo mi, bez obzira na to što se sa odlukom ne slažemo, morati da je prihvatimo i da nastavimo da učestvujemo u ovom postupku, kakav god da je," kazao je on.

Potpredsednica GI SDP, Ksenija Božović, kazala je da je duboko razočarana odlukom Apelacionog suda.

"Uopšte ništa nije iznenađujuće, nažalost. Svaka pritužba ili zahtev koji je uputio sam Oliver Ivanović i njegovi advokati, nije prihvaćen. Govorim i o Osnovnom i o Apelacionom sudu. To dovoljno govori o nepravičnosti u ovom postupku koji traje više od dve godine. Ovo je strašno razočaravajuće, a nama ostaje da se nadamo," istakla je Božović za Radio Beograd.

Podsetimo, Oliver Ivanović je u januaru ove godine osuđen na devet godina zatvora, a žalbeni postupak povodom te presude počinje sutra u Apelacionom sudu u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.