Ivanovićeva odbrana: Svedok neubedljiv u svojim iskazima

Drugi deo jučerašnjeg ročišta u postupku koji se vodi protiv petorice Srba – završen je ispitivanjem svedoka optužbe, Šefki Kasumija, od strane advokata Olivera Ivanovića, Ljubomira Pantovića i pretresnog veća. Svedok je nastavio svoje svedočenje u vezi sa događajima od 14. aprila 1999. godine. Odbrana Olivera Ivanovića je i u slučaju ovog svedoka, ukazala na neke različitosti u njegovim izjavama datim ranijih godina, a u poređenju sa njegovim jučerašnjim svedočenjem. Suđenje se nastavlja danas, ispitivanjem još jednog svedoka optužbe, petog do sada – Kadruša Abazija.

Svedok optužbe i navodno oštećeni, Šefki Kasumi, izjavio je da ostaje pri svojim ranijim izjavama, međutim, odbrana Olivera Ivanovića ukazala je na to da se svedočenje svedoka tokom jučerašnjeg dana nije poklapalo u potpunosti sa njegovim ranijim iskazima.

Advokat optuženog Olivera Ivanovića ukazao je na to da je svedok juče na suđenju rekao da im je dva puta rečeno – "sada idite za Albaniju". On je ukazao i na to da je ovo četvrta izjava svedoka, a da je on tek juče "prvi put rekao da su dva puta dobili naredbu".

Svedok je na to odgovorio da za njega "nije bilo bitno koliko je puta to rečeno" te i to da "iako ostaje pri svojim izjavama u celosti, to ne znači da u tim izjavama koje je ranije dao, nema šta da se doda".

Pročitajte još: 

Nastavljeno suđenje petorici Srba

Odbrana Olivera Ivanovića upitala je svedoka – da li je on 1999. godine znao pravo ime i prezime Olivera Ivanovića, na šta je on odgovorio potvrdno.

"A zašto ste onda u izjavi datoj 24. januara 2000. godine, rekli sledeće, citiram: Osoba koju sam video podseća me na jednu koja je bila upravnik sportske dvorane, bavio se karateom i ja samo znam da se zove Olja, ja ne znam njegovo pravo ime – a sada kažete da ste ga znali po imenu i prezimenu?" – upitao je advokat.

"U tom trenutku ja se ne sećam da sam to izjavio. Rekao sam da je on Olja, zove se Oliver i da je radio u sportskoj hali," kazao je svedok.

U ranijim iskazima svedoka i u njegovom jučerašnjem svedočenju postoje različitosti u vezi sa tim da li je svedok potpuno siguran da je tog 14. aprila video Olivera Ivanovića "kako sedi na stepeništu".

Advokat Pantović: Da li ste Vi sigurni da ste tog 14. aprila videli Olivera kako sedi na stepeništu? Bili ste udaljeni dvadesetak metara, sprovodila vas je vojska ili paravojska, taj čovek je odmah, kad vas je video, stavio masku – dakle, da li Vi možete da kažete da je ta osoba Oliver Ivanović?

Svedok Kasumi: Da, siguran sam da je bio Oliver, ali nisam siguran da je ubio nekoga, jer ja nisam prisustvovao tome.

Advokat Pantović: Kako da shvatimo deo izjave, meni bar nije jasan, gde za osobu za koju tvrdite da je Oliver Ivanović kažete: Ja kažem da me ova osoba podseća na jednu osobu, koja je bila upravnik sportske hale, itd….Dakle tada ste rekli da Vas podseća, a ne da je to on – molim Vas da to objasnite.

Svedok Kasumi: U tom trenutku, na prvi pogled, video sam da je Oliver, ali sam imao sumnje, pitao sam Isu – Isa je rekao da je to on.

Advokat Pantović: Malo pre ste rekli da ste potpuno sigurni da je to Oliver, a sad kažete da ste imali sumnje, a da je Isa potvrdio da je to Oliver.

Svedok Kasumi: Bio sam siguran da je bio Oliver, samo sam hteo da se uverim da li se druga osoba slaže sa mnom, kako ne bih pogrešio.

Branilac Dragoljuba Delibašića, Miodrag Brkljač, želeo je svedoku da postavi par, kako je rekao, "principijalnih pitanja" koja se tiču "kredibiliteta svedoka", međutim, sudija mu nije dozvolila "jer se iskaz ovog svedoka ne odnosi na njegovog klijenta."

Nakon odbane, ispitivanje svedoka nastavilo je pretresno veće.

Na pitanje sudije da razjasni da li je osoba koja je prekinula "dalju egzekuciju" ili osoba koja je rekla "samo još ovog" – možda Oliver Ivanović – svedok je rekao:

"Ona osoba koja je naredila da se prekine sa egzekucijom nije Oliver, osobu koja je rekla 'još samo ovog' nisam mogao da prepoznam, pošto je imao masku. Nosili su maske tako da nisam bio u stanju da raspoznam ko šta radi – suština je da je četvoro poginulo."

Suđenje se nastavlja danas, ispitivanjem petog svedoka optužbe, Kadruš Abazija.

Advokat Pantović: Svedok neubedljiv

Branilac Olivera Ivanovića, Ljubomir Pantović, izjavio je nakon suđenja da je svedok bio "neubedljiv" i da je on danas, "najvećim delom promenio iskaz koji je dao u ranijem postupku, pre svega u istrazi".

"Svedok je apsolutno bio neubedljiv po pitanju toga da li je Oliver Ivanović bio prisutan na mestu zločina – u to ste mogli i sami da se uverite da je, kada je bio, tako da kažem, sateran u ćošak rekao da je ipak imao sumnju da li gospodin Oliver Ivanović 14. aprila 1999. godine bio na mestu događaja za koji mu se sada sudi," kazao je Pantović.

Odbrana smatra da "ovo za sada ide dobro", ali naglašava da su "još na samom početku suđenja".

Advokat Vlajić rekao je da ima više desetina svedoka, možda čak i stotinu, te i da je odbrana predložila da u daljem suđenju bude saslušavano više od jednog svedoka u toku jednog dana.

Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici, koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku. Prema ovoj otpužnici, Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio "Čuvare mosta" i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Za sada je održano šest sudskih ročišta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.