Ivan Todosijević gubi mandat u Zvečanu, smenio ga CIK

cik
FOTO EkonomiaOnline

Izvor: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da smeni kandidata političkog subjekta Srpske liste, Ivana Todosijevića, koji je bio potvrđen za odbornika izabranog za Skupštinu opštine Zvečan, prenosi EkonomiaOnline.

Njega je zamenio sledeći kandidat iz istog političkog subjekta sa najviše glasova, Marko Stevanović.

Ova odluka CIK-a, za zamenu, dolazi nakon što je Todosijević pravosnažnom presudom osuđen za krivično delo. Članom 29. Zakona o opštim izborima, tačka Ć (Q), precizirano je da kandidat ne može biti lice koje je pravosnažnom presudom osuđivano za krivično delo u poslednje tri godine.

Takođe, član CIK-a Florijan Duši, koji je uputio predmet, saopštio je da je presudom Ustavnog suda u predmetu K095/20, između ostalog, utvrđeno da se dobijanje mandata nezakonitim putem poništava osvojeni mandat.

Apelacioni sud Kosova potvrdio je u avgustu presudu Osnovnog suda u Prištini, kojom je poslanik Skupštine Kosova, Ivan Todosijević, iz Srpske liste osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja rasne, nacionalne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

CIK sledeće nedelje odlučuje o dvojici zvaničnika Srpske liste

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.